Λίνα Μενδώνη: «Η Θράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος»

Η πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού εξαίρει την πολιτιστική κληρονομιά της Θράκης.

Στη δήλωση ότι «η Θράκη είναι ένας ευλογημένος γιατί έχει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον και ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα» προχώρησε η αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού από την Αλεξανδρούπολη, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στην παρουσίαση της τετράτομης έκδοσης που αναφέρεται στα ευρήματα της αρχαίας Ζώνης (σ.σ. αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται δυτικά της Αλεξανδρούπολης και εδαφικά ανήκει στα όρια του δήμου).

Η έκδοση των τόμων έγινε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συμπίπτει χρονικά με την παράδοση του αρχαιολογικού χώρου στο κοινό, ενώ αποτελεί τη συλλογή ανασκαφικών δεδομένων που έχουν προκύψει από έρευνα 35ετούς διάρκειας. Την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων συνέστησε και η κα Μενδώνη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν υπάρχουν τα κονδύλια τα ευρωπαϊκά τα οποία αξιοποιούνται με τον σωστό τρόπο, τότε το έλλειμα των εθνικών πόρων, όχι απλώς υπερκαλύπτεται – περισσότερο απ’ αυτο που λέμε με τη λέξη υπερκαλύπτεται. Και νομίζω ότι χάρη στους κοινοτικούς πόρους –την περίοδο τουλάχιστον που ξέρω καλά 2010-2014- σε όλη τη Θράκη –και στον Έβρο- έγιναν πολύ σημαντικά βήματα»

Η έκδοση είναι ομαδική, όμως την ευθύνη του συντονισμού είχε η κα Πολυξένη Τσατσοπούλου, αρχαιολόγος και επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Έβρου. Μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη παρότρυνε το υπουργείο Παιδείας να διασυνδεθεί με τους «αναπτυξιακούς και εκπαιδευτικούς πόρους του υπουργείου Πολιτισμού», ενω σημείωσε ακόμα πως «η ερευνητική ομάδα της κυρίας Τσατσοπούλου, με τη συμβολή του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας ΑΜΘ προικοδότησε το νομό με τον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης. Κάθε αρχαιολογικός χώρος που αποδίδεται στο κοινό αναδεδειγμένος με τρόπο υποδειγματικό είναι συγχρόνως και ένας αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο, για το νομό».

Όσο για την πολιτιστική κληρονομιά του Έβρου, αυτή κατά την κα Μενδώνη –αλλά και κατά γενική ομολογία- είναι ανεξάντλητη, αλλά αξίζει να σημειώσουμε τη φράση της αρχαιολόγου που είπε: «η πολιτιστική κληρονομιά του Έβρου είναι τόσο μεγάλη που δεν αρκούν πολλές ζωές για να μπορέσει να πει κανείς ότι την έχει προσεγγίσει ολόκληρη».

Η αρχαία Ζώνη

Πρόκειται για έναν από τους πιο αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους του νομού Έβρου και βρίσκεται στα δυτικά της Αλεξανδρούπολης. Εικάζεται ότι πρόκειται για την αρχαία Ζώνη, η οποία υπήρξε ακμάζουσα αποικία των Σαμοθρακιτών στην απέναντι ακτή της Θράκης. Η σημαντική αυτή ελληνική αποικία δημιουργήθηκε στα τέλη του 7ου αιώνα και συνέχισε να αναπτύσσεται μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση, οπότε άρχισε να παρακμάζει, λόγω της δημιουργίας άλλων χερσαίων διαδρομών, όπως η Εγνατία οδός.

Στον αρχαιολογικό χώρο, ο επισκέπτης μεταξύ άλλων μπορεί να θαυμάσει το λιτό, μαρμάρινο ιερό της Δήμητρας, τον ναό του Απόλλωνα, κάποια δημόσια κτίρια, όπως και τμήματα του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης, μέρος των τειχών κ.ά.