Γκράφιτι είναι η αναγραφή κειμένου όπως συνθημάτων ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (για παράδειγμα σε δημόσιους τοίχους). Πρωτοεμφανίστηκε την ίδια περίοδο και στα ίδια μέρη που αναπτύχθηκε το κίνημα του Χιπ χοπ, από τον ίδιο «καταπιεσμένο» κόσμο. Γι” αυτό πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί μέρος της κουλτούρας Χιπ χοπ.
Βέβαια, το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και στην Ξάνθη υπάρχουν και οι δύο. Από την μια, υπέροχα και γεμάτα χρώματα γκράφιτι, που με περισσή τέχνη δημιούργησαν νεαροί ξανθιώτες του είδους και από την άλλη…μουτζούρες, συνθήματα (πολιτικά, αθλητικά κ.α) αλλά και χυδαίες εκφράσεις που «αμαυρώνουν» αυτήν την τέχνη.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της τέχνης αυτής, αποτελούν ο…«πυροσβέστης» σε διπλανό τοίχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, ο νεαρός με το καπέλο και το τζιν επί της οδού Μιχαήλ Καραολή, ο ζωγραφισμένος τοίχος στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, ο «ποδηλάτης» στο στενό σοκάκι της Παλιάς Πόλης και όχι μόνο.
Το ίδιο «νόμισμα» όμως, έχει και άλλη όψη, αυτήν που συναντά κανείς στους περισσότερους τοίχους της πόλης και δεν είναι άλλη από τις… μουτζούρες, τα πολιτικά συνθήματα, τα συνθήματα «οπαδών» διαφόρων ομάδων που συνοδεύονται με ύβρεις αλλά και κάποιες ακατανόητες φράσεις ή λέξεις, που κανείς δεν καταλαβαίνει πέρα από τους… νεαρούς (ως επί τω πλείστον) «ποιητές» που τις επιμελήθηκαν…
Δείτε την αντίθεση εδώ σε περισσότερες φωτογραφίες
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thraki.com.gr, 18/1/2018}