Ευλογιά αιγοπροβάτων: 17.000 ζώα θανατώθηκαν στην ΑΜΘ, 1.500 στη Ροδόπη

104 τα κρούσματα σε κοπάδια πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 101 στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη με τον τόπο μας να βρίσκεται σε κλοιό

Οι αποζημιώσεις είναι μεγαλύτερες και θα στηριχθούν οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι, διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γ. Στρατάκος από την Κομοτηνή

Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αυστηροποιούνται τα μέτρα σε όλη την Ελλάδα, με απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων

Εθνική αναγκαιότητα η στήριξη της κτηνοτροφίας στην ακριτική Ελλάδα, υπογραμμίζει ο Νίκος Δημόπουλος

Από τη σύσκεψη στην Κομοτηνή

Τεχνική συνάντηση με θέμα την ευλογιά των αιγοπροβάτων που πλήττει το ζωικό κεφάλαιο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, Κομοτηνή, παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου. Η σύσκεψη ήρθε σε συνέχεια της πανελλαδικής αυστηροποίησης των μέτρων κατά της διασποράς της ευλογιάς, με το Υπουργείο να θέτει σε εφαρμογή πανελλαδική απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για τουλάχιστον δέκα ημέρες σε όλη την επικράτεια. Σε αυτή συμμετείχαν επίσης ο διευθυντής Γραφείου του περιφερειάρχη ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΑΜΘ Νίκος Φωτεινιάς, στελέχη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των ΔΑΟΚ, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Κωνσταντίνος Σουλιώτης, εκπρόσωποι του ΕΦΕΤ κι άλλοι. Αντίστοιχη σύσκεψη έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη.

Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακολουθεί στενά την πορεία της ζωονόσου και τα μέτρα θα επικαιροποιούνται ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης.

Από τη σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη

Μεγάλη πληγή στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο
Όπως έκανε γνωστό στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Γιώργος Στρατάκος, πανελλαδικά έχουν εντοπιστεί από τις 20 Αυγούστου μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 104 εστίες ευλογιάς, εκ των οποίων οι 101 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη! Εξ αυτών η μεγάλη πλειοψηφία και συγκεκριμένα οι 81 έχουν εντοπιστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Αναφορικά με τα ζώα, από τα 17.500 που έχουν θανατωθεί πανελλαδικά, τα 17.000 είναι στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη! Από τα συνολικά ζώα που θανατώθηκαν, ήδη τα 1450 αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, ενώ αναμένονται αποτελέσματα αναλύσεων για ακόμη 450 περίπου ζωντανά.

Μεγαλύτερες αποζημιώσεις, αλλά..
Ο γενικός γραμματέας Γ. Στρατάκος υποστήριξε ότι τόσο οι κρατικές αποζημιώσεις όσο και τα χρήματα που θα δοθούν μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, θα αποτελέσουν μία σημαντική οικονομική βοήθεια στους πληττόμενους κτηνοτρόφους και είναι αυξημένα σε σύγκριση με το παρελθόν. «Ο κλάδος της κτηνοτροφίας πλήττεται, γι’ αυτό ανακοινώσαμε ότι οι κρατικές αποζημιώσεις θα έχουν επαυξημένες τιμές», ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας και συμπλήρωσε ότι αυτή είναι η πρώτη δέσμη μέτρων «για να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δοκιμάζονται και ακολουθεί η ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτήσει στο 100% την αγορά ζώων, στην τιμή αγοράς, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι στον χώρο της κτηνοτροφίας, στα χωριά τους και να συνεχίζουν να παράγουν».

Οι αποζημιώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες, ωστόσο όπως προειδοποίησε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, πρέπει πρώτα να δούμε στην πράξη, εάν θα υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για 100% επιδότηση για την αγορά νέων ζώων. Τόνισε, πάντως, ότι ακόμη κι εάν αυτή η επιδότηση δοθεί, είναι πολύ δύσκολο για κτηνοτρόφους, τα κοπάδια των οποίων έχουν πληγεί και θανατωθεί στο παρελθόν από την ευλογιά, να δεχθούν δεύτερο χτύπημα και να ορθοποδήσουν. Ο Ν. Δημόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι εθνικός στόχος η στήριξη της κτηνοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα, ειδικά σε περιοχές ακριτικές που έχουν εθνικά σύνορα. Παρατήρησε, επίσης, ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ΠΑΜΘ βγάζουν απλώς ένα μεροκάματο, ενώ γύρω από την κτηνοτροφία αναπτύσσονται μεγάλοι τζίροι σε ζωοτροφές, μηχανήματα και μεσάζοντες.

Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων
Εν τω μεταξύ, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Τσιάρας με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα κι όλους τους εμπλεκόμενους στις ζωονόσους, αποφασίστηκε η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κατά της διασποράς της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου εκτός Ανατολικής Μακεδονίας, Σερρών και Θράκη, σε Μαγνησία και Κορινθία, υπό τον κίνδυνο να μολυνθεί… όλη η Ελλάδα, κρίθηκε απαραίτητη για προληπτικού λόγους και στόχοτον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου η πανελλαδική απαγόρευση κυκλοφορίας και σφαγής αιγοπροβάτων για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ.

Κ. Τσιάρας: «Έξαρση της ευλογιάς των προβάτων»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα».

Ενημέρωσε ότι με πολιτική απόφαση απαγορεύεται αρχικά για δέκα ημέρες η μετακίνηση των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια. «Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία, προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών», σημείωσε και γνωστοποίησε ότι μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης και θα εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα οι περιοχές που δεν έχουν κρούσματα.

«Το πρόβλημα για το ζωικό μας κεφάλαιο»,αναγνώρισε, «είναι ότι τα ζώα αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αναπαραγωγή, άρα υπάρχει γέννα και μεγάλη γαλακτοφορία. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους», αλλά υποστήριξε ότι με το ύψος των αποζημιώσεων και τη μέριμνα για αγορά νέου ζωικού κεφαλαίου η κτηνοτροφία μπορεί να ανακάμψει.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & τροφίμων υποστήριξε ότι η απαγόρευση των δέκα ημερών, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αγορά και θύμισε ότι αυτό δεν συνέβη ούτε με την μακρά απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων στην περίοδο της πανώλης.

ΠΗΓΗ https://xronos.gr/ 24/10/2024