Θράκη: Ο πρωτογενής τομέας παράγει προστιθέμενη αξία και πρέπει να στηριχτεί

Το successstoryτης μπύρας «Βεργίνα» και του τσάι Tuvunu, αλλά κι η συμβολή του Πανεπιστημίου στην έξυπνη γεωργία

Αν. Πατακάκης: «Η Περιφέρειά μας είναι πλούσια στον πρωτογενή τομέα παραγωγής κι εκεί έχουμε δώσει προτεραιότητα»

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ο ρόλος της Θράκης στο διεθνές εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα ήταν ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου Regional Growth Conference Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, το οποίο φιλοξενήθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος της τηλεόρασης του ALPHA Μαρία Νικόλτσιου.

Η κουβέντα πήγε σε πολλά ιδιαίτερα προϊόντα της περιοχής, όπως το τσάι TuVunu, η μπύρα «Βεργίνα», τα γαλακτοκομικά, το μέλι, το κρασί, κλπ, τα οποία ταυτίζονται με την ΠΑΜΘ και την ιστορία του τόπου. «Η Περιφέρειά μας είναι πλούσια στον πρωτογενή τομέα παραγωγής κι εκεί έχουμε δώσει προτεραιότητα. Παράγουμε πολύ αξιόλογα και ποιοτικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά, μέλι κλπ, τα οποία πρέπει να στηρίξουμε και να προωθήσουμε σε εκθέσεις όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό», ήταν το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας ΠΑΜΘ Ανάργυρου Πατακάκη.

Το Πανεπιστήμιο δίπλα στον πρωτογενή τομέα
Στο πάνελ τοποθετήθηκε επίσης ο αντιπρύτανης Έρευνας & Καινοτομίας ΔΠΘ Γιώργος Μπρούφας. «Στρατηγική πολιτική του Πανεπιστημίου μας αποτελεί η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Καταφέραμε και φέραμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη γεωργία κα στην πράσινη μετάβαση στην περιοχή μας, δίνοντας πρακτικές λύσεις σε πολλά προβλήματα. Παρατηρούμε δυναμικές καλλιέργειες στην περιοχή μας, με επενδύσεις με σύγχρονες υπηρεσίες μάρκετινγκ κλπ», σημείωσε, ενώ αναγνώρισε πως ο βαθμός υιοθέτησης νέων τεχνολογιών υστερεί σε κάποιες περιοχές, αλλά «πιστεύουμε ότι με καλύτερη διαχείριση θα γίνουν ακόμη καλύτερα πράγματα».

Εξαιρετικής ποιότητας κρασιά
Ο Σπυρίδων Μάμαλης, καθηγητής Μάρκετινγκ, πρόεδρος Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας και διευθυντής Executive MBA in Tourism, μίλησε για την παραγωγή κρασιού στον τόπο μας, υπογραμμίζοντας ότι είναι εξαιρετικής ποιότητας. «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η συνδιαμόρφωση γνώσης μέσα από τις συνέργειες στην παραγωγική διαδικασία, ενσωματώνοντας κουλτούρα, γνώσεις, αναμνήσεις και καινοτομία. Αυτό είναι το κλειδί για να πάμε μπροστά. Να κάνουμε βήματα, εκτός από το να αντιγράφουμε καλές πρακτικές. Αυτό γίνεται στην ΠΑΜΘ, συνδέουμε τα προϊόντα μας με την περιοχή μας, δημιουργώντας ένα image. Ο Πρωτογενής Τομέας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες», δήλωσε, ενώ πρότεινε να αξιοποιήσουμε αρχέγονες ποικιλίες αμπέλου, όπως το μαυρούδι, να προωθήσουμε προϊόντα αλιευτικού τουρισμού, για να παράξουμε προστιθέμενη αξία.

Το Success Story της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης
Ο Νικόλαος Μπήλιος, διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης ΑΕ μίλησε για τη βύνη, τη μπύρα και το τσάι που παράγεται στον τόπο μας. «Η πρώτη μπύρα στην πατρίδα μας είχε έδρα στην Κομοτηνή. Η συνεισφορά της εταιρείας μας στην ελληνική οικονομία είναι μεγάλη. Ανεβαίνουμε, αναπτυσσόμαστε, αυξάνουμε το προσωπικό μας. Πίσω από το μπουκαλάκι της μπύρας “Βεργίνα” γράφει “Κομοτηνή-Ελλάδα”», δήλωσε, ενώ σημείωσε ότι παράλληλα, το τσάι TuVunu ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, άλλαξε το status quo στις καλλιέργειες στα Πομακοχώρια. «Μιλάμε για τον πλούτο της γης μας», διαμήνυσε.

Στο πάνελ συμμετείχε κι ο Σαμπάν Κοντέ, ένας μικρός αγρότης από τα ορεινά χωριά της Ξάνθης, που μίλησε για το παράδειγμα καλλιέργειας τσάι TuVunu σε συνεργασία με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης. «Εμείς ξεκινήσαμε την καλλιέργεια στο τσάι TuVunu το 2011. Καλλιεργούσαμε καπνά και μας προέτρεψαν από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης να καλλιεργήσουμε τσάι TuVunu», σημείωσε.

Αναγνώρισε πως τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας, αλλά η καλλιέργεια τους προσφέρει ένα σταθερό και καλό εισόδημα, το οποίο δεν επηρεάζει από τις εξελίξεις και τον καιρό όσο ο καπνός.

Regional Growth Conference
Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, οι εφημερίδες «Πελοπόννησος» και «Ο Χρόνος», σε συνδιοργάνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής.

ΠΗΓΗ https://xronos.gr/ 9/10/2024