Έβρος: Ένας χρόνος από την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς

«Όλο το αντιπυρικό σχέδιο για τα δάση πρέπει να ξεκινάει και να στηρίζεται στη διαχείριση του δάσους…», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Dr Ελευθέριος Σταματόπουλος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς του Έβρου, στην οποία κάηκαν περίπου 1 εκ. στρέμματα του νομού.

Ο κ. Σταματόπουλος ανέφερε πως «όντως, υπάρχει η κλιματική αλλαγή, υπάρχουν οι άνεμοι-πάντα όμως υπήρχαν άνεμοι-και το φαινόμενο της κηλίδωσης δεν είναι κάτι καινούργιο. Εκείνο που δεν υπάρχει είναι ο σχεδιασμός, η κατάσβεση στο δάσος, η δράση ενός ειδικού Σώματος που θα μπορεί να κάνει πράξη την κατάσβεση μέσα στα δάση και η ενίσχυση και αναδιάρθρωση της Δασικής Υπηρεσίας».

Ο ίδιος υποστήριξε πως είναι προβληματικό να «δίνονται όλα τα λεφτά, άναρχα και με απευθείας αναθέσεις στην αεροπυρόσβεση, να μην παρουσιάζεται ποτέ ένας απολογισμός για το πόσα ξοδεύονται και πού πάνε τα λεφτά, και την ίδια ώρα, να αφήνεται η διαχείριση του δάσους».

Για τον Έβρο, εκτίμησε ότι η πλήρης ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που συνδέεται με την ύπαιθρο (κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.α.) θα απαιτήσει έως και 15 χρόνια.

EΡΤ Ορεστιάδας
Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου
συνέντευξη: Βασίλης Πρεμίδης

πηγή https://www.evros24.gr/ 20/8/2024