Δεκαπενταύγουστος στη Θράκη- Ήθη κι έθιμα σε Έβρο και Σαμοθράκη

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και οι Έλληνες την τιμούν με μεγαλοπρέπεια σε όλη τη χώρα. Με πανηγυρικές λειτουργίες σε εκκλησίες και μοναστήρια, με γιορτές, χορούς, πανηγύρια αλλά και μια σειρά από έθιμα που κρατούν ζωντανή την παράδοση σε κάθε γωνιά της χώρας μας ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί την κορύφωση του καλοκαιριού. Σε διάφορες περιοχές της χώρας μας σε νησιά και ηπειρωτικά γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Παναγία. Στη Βόρεια Ελλάδα τα «σκήπτρα» κρατά ο μεγάλος εορτασμός στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά, στο Βέρμιο Ημαθίας όπου δεκάδες χιλιάδες πιστοί συρρέουν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας από τον Πόντο.

Το κουρμπάνι στο Σάκκο Ορεστιάδας


Στη Θράκη, ο Σάκκος είναι ένα χωριό δίπλα ακριβώς από την Ορεστιάδα με λίγες δεκάδες μόνιμους κατοίκους που την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου αποτελεί σημείο αναφοράς για ντόπιους και επισκέπτες. Οι κάτοικοι του Σάκκου δεν αφήνουν την παράδοση να χαθεί και από το απόγευμα της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου ξεκινούν την προετοιμασία για το μαγείρεμα της προβατίνας η οποία θα διανεμηθεί ανήμερα της Παναγίας -μετά την εκκλησία- στους κατοίκους και στους επισκέπτες του χωριού. Οι γυναίκες προετοιμάζουν το κρέας για τα καζάνια, στα οποία θα σιγοψήνουν το φαγητό μέχρι αργά το βράδυ. Ανήμερα της Παναγίας το κρέας θα μοιραστεί στις οικογένειες και στον κόσμο που θα παρευρεθεί στην εκκλησία.

Η παράδοση
Όπως λένε οι κάτοικοι «πρόκειται για μία παράδοση που σχετίζεται με την εμφάνιση της Παναγίας στον ύπνο μίας γυναίκας. Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε μεγάλη παιδική θνησιμότητα στο χωριό και μία γυναίκα είδε την Παναγία στον ύπνο της και της είπε για το κουρμπάνι. Από τότε οι θάνατοι των παιδιών σταμάτησαν και κάθε χρόνο, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, οι γυναίκες του χωριού προετοιμάζουν τα καζάνια».

Στη Σαμοθράκη

Ένα από τα εντυπωσιακά έθιμα του Δεκαπενταύγουστου ζωντανεύει σε άλλη μια… γωνιά της Βόρειας Ελλάδας, στη Σαμοθράκη με την Παναγία την Κρημνιώτισσα. Γαντζωμένο στα βράχια, σαν αετοφωλιά, στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου σε μεγάλο υψόμετρο βρίσκεται το ξωκκλήσι της Παναγιάς Κρημνιώτισσας. Η εκκλησία της Παναγίας της Κρημνιώτισσας στη Σαμοθράκη συνδέεται με μια συναρπαστική ιστορία. Κατά τον 18ο αιώνα, κατά την περίοδο της εικονομαχίας, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στον προσεισμό από χριστιανούς κατοίκους της Μικράς Ασίας για να την προστατέψουν από τις επιθέσεις των εικονομάχων. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού γύρω από τη Σαμοθράκη, ένα πλοίο αντιμετώπισε μια σφοδρή θαλασσοταραχή και ήταν έτοιμο να βυθιστεί. Ο καπετάνιος του πλοίου είδε την εικόνα της Παναγίας στα νερά και την ανέβασε στο πλοίο, με αποτέλεσμα η θάλασσα να ηρεμήσει.
Την επόμενη νύχτα, η Παναγία εμφανίστηκε στον καπετάνιο στον ύπνο του και του ζήτησε να την μεταφέρει στη Σαμοθράκη. Οι ντόπιοι κατάλαβαν την επιθυμία της και κατασκεύασαν το παρεκκλήσι πάνω στον βράχο.
Σήμερα, η εικόνα της Παναγίας της Κρημνιώτισσας φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χώρα της Σαμοθράκης, αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής θρησκευτικής παράδοσης. Εκεί δίνουν… ραντεβού κάθε χρόνο ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού και γιορτάζουν με κατάνυξη την ημέρα.

Η εκπληκτική θέα στο Βόρειο Αιγαίο

Η θέα από την κορυφή του βράχου και την εκκλησία είναι εκπληκτική, με απέραντη θέα στο πέλαγος, τον όρμο της Παχιάς Άμμου και την Ίμβρο. Αυτό το μοναδικό μέρος είναι αποτέλεσμα της πίστης και της προσφοράς των ανθρώπων της Σαμοθράκης και αποτελεί έναν προορισμό αξίας για κάθε επισκέπτη. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός δρόμου που οδηγεί στην Παχιά Άμμο και έπειτα ακολουθείτε τον τσιμεντένιο δρόμο προς την εκκλησία, όπου θα ανταμώσετε αυτήν την εκπληκτική θρησκευτική στοά στην κορυφή του βράχου.

Πηγή https://www.thrakikiagora.gr/ 12/8/2024