Από το 2024 επισκέψιμος ο πύργος του βυζαντινού τείχους στην Κομοτηνή

Εσωτερικά θα υπάρχει τριώροφη μεταλλική κατασκευή  

Τέσσερα σημαντικά ευρήματα για την Κομοτηνή έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής πλησίον του βυζαντινού τείχους της πόλης, γνωστού ως βυζαντινού φρουρίου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σωζόμενα βυζαντινά ίχνη της Κομοτηνής. Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, όπως είναι γνωστό, μαζί με την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού της Παναγίας, πραγματοποιούνται πλήθος εργασιών για την ανάπλαση του τείχους.

Τα 4 σημαντικά ευρήματα

Έχει αποκαλυφθεί η κεντρική πύλη του κάστρου προς την ανατολική πλευρά που βρίσκεται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, παράλληλα πρόσφατα αποκαλύφθηκε 14 μέτρα οχύρωσης μαζί με πυλίδα- μια δεύτερη μικρότερη πύλη του κάστρου- ένα βυζαντινό λουτρό στη νότια εσωτερική πλευρά και ένα μεταβυζαντινό νεκροταφείο 92 τάφων μέσα στην αυλή του Μητροπολιτικού Ναού της Παναγίας.

Παράλληλα, κατά τις ανασκαφές, βρέθηκαν πλήθος νομισμάτων και αγγείων, τα οποία συντηρούνται καθημερινά από τους συντηρητές του έργου. Συντηρήσεις έχουν γίνει επίσης επί του μνημείου και των λιθοδομών-στεραιώσεις πλίνθινων ζωνών και πατωμάτων. Ακόμα, συντηρήσεις έχουν γίνει στην πλευρά του λουτρού, στην εβραϊκή συναγωγή στη νοτιοδυτική εσωτερική γωνία και στην κεντρική πύλη. Έχουν ολοκληρωθεί κάποιες άμεσες στερεωτικές εργασίες και πλέον πραγματοποιούνται απόλυτοι καθαρισμοί του έργου προκειμένου να γίνει μία επαγγελματική αεροφωτογράφιση για έναν τελικό οδηγό.

Η πρώτη φάση του έργου θα τελειώσει τέλη Νοεμβρίου 2023 και θα ξεκινήσει νέο έργο στο ΕΣΠΑ στις αρχές του 2024. Επίσημα είναι εγκεκριμένη η μελέτη ανάπλασης από τα δύο Υπουργεία Πολιτισμού και Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες (φυτοτεχνική-στατική και ηλεκτρομηχανολογική) θα παραδοθούν στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής για την αναδοχή σε κάποιον εργολάβο.

Από το 2024 και μετά ο πύργος επισκέψιμος

Από το 2024 και μετά ο πύργος θα είναι επισκέψιμος, στο πρώτο επίπεδο το δάπεδο θα είναι γυάλινο, ώστε να υπάρχει οπτική όλου του ύψους του κτιρίου, ενώ ο επισκέπτης από τον τελευταίο όροφο θα έχει θέα την Τσανάκλειο-Δημοτική Βιβλιοθήκη. Οι εργασίες σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Γιώργο Εφραιμίδη συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς και ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα για την τελική διαμόρφωση της περιοχής που μαζί με την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού αναμένεται να προσελκύσει τόσο Κομοτηναίους όσο και επισκέπτες.

Στόχος ανάπλαση κι εντός του κάστρου

Η ανάπλαση του βυζαντινού κάστρου θα είναι ολική με εξαίρεση την αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Στόχος είναι η ανάπλαση του βυζαντινού τείχους και της γύρω περιοχής να περιλαμβάνει ένα θεματικό πάρκο με μια διαφορετική παιδική χαρά με προσομοίωση ενός κάστρου.

Σε αυτή μαθητές από την πόλη αλλά και επισκέπτες θα μπορούν στην ειδική παιδική κατασκευή να κάνουν αναρρίχηση και με βιωματικό τρόπο να μαθαίνουν την ιστορία του κάστρου. Θα υπάρχουν ανασκαφικά τετράγωνα που θα κρύβονται αγγεία και άλλα αρχαία είδη.

Παράλληλα, θα κατασκευαστεί υπαίθριο αμφιθέατρο για συναυλίες και ομιλίες και μία πλατεία με συντριβάνια, πέργκολες και καθίσματα περιμετρικά του θεάτρου Ρεξ. Η στάθμη της Κομοτηνής σήμερα βρίσκεται 1,10μ πάνω από τη στάθμη της βυζαντινής πόλης. Στην περιοχή της Εβραϊκής συναγωγής που το δάπεδο ήταν μπαζομένο κατά την ανάπλαση θα κατεβεί στην στάθμη του σημερινού δρόμου.

Ο ναός της Παναγίας που χρονολογείται από το 1800 αποκαταστάθηκε. Χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο θα τοποθετηθεί σε όλη την περιοχή ενώ στον πύργο δεξιά της εκκλησίας, θα τοποθετηθεί μία τριώροφη μεταλλική κατασκευή.

Ξεναγήθηκαν στο βυζαντινό τείχος

Το πρωί της Τρίτης 10 Οκτωβρίου μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες συντήρησης και να γνωρίσουν τη δουλειά των συντηρητών αρχαιοτήτων στην περιοχή του βυζαντινού τείχους, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Στη δράση συμμετείχαν η Στέλλα Καλτσογιάννη – αρχαιολόγος του έργου, Μαρία Λαγαμτζή – συντηρήτρια αρχαιοτήτων του έργου, ο αρχιτέκτονας συμβασιούχος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης της δράσης ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής Γιώργος Εφραιμίδης και η υπεύθυνη των δράσεων Ευαγγελία Λαϊνίδου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, της Αλεξάνδρας Καρδαμήλα, 11/10/2023}