Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Παράταση του market pass σε Έβρο & Θεσσαλία

Στο βήμα της 87ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και της θεομηνίας Daniel που έπληξε τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε από την έναρξη της ομιλίας του ότι θα είναι φειδωλός σε οικονομικές παροχές, λόγω και του κόστους της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας αλλά και των δημοσιονομικών στόχων που είναι αυστηροί, ανακοίνωσε όμως παράταση του market pass μόνο όμως για τη Θεσσαλία και τον Εβρο. Ενώ πρόσθεσε ότι θα δοθεί έκτατη βοήθεια σε όσους συνταξιούχους δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ξεπαγώνουν οι 3ετίες για τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, ο κύριος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι από 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας, που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012 με σκοπό τη στήριξη του εισοδήματος των ιδιωτικών υπαλλήλων. “Φέρνουμε νωρίτερα 1-2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε μόνο αν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%”, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι θα ήθελε να ξεκινήσει την ομιλία του με τις επιδόσεις της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά σημείωσε ότι τα γεγονότα τον αναγκάζουν να ξεκινήσει αλλιώς. Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές και η μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία μας, είπε, με αναγκάζουν να μιλήσω για τον επανασχεδιασμό του αύριο. Και έχω δυο δεσμεύσεις: Πρώτον, πως ό,τι χάσαμε θα τα ξαναχτίσουμε μαζί και θα το ξαναχτίσουμε καλύτερα και δεύτερον, ότι δεν θα χάσουμε τη μάχη της κλιματικής αλλαγής, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσε την οργή των πολιτών και διαπίστωσε πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού.

“Είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Είδα όμως και συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους”, υπογράμμισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όσους πάλεψαν μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές.

“Απέδειξαν ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά”, υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση που φαίνεται πως θα γίνει πράξη και επισημη πολιτική, να ασφαλίζονται τα σπίτια και οι επιχειρήσεις υποχρεωτικά για τις φυσικές καταστροφές, για την ανάγκη επανασχεδιασμού της κατοικίας και της παραγωγής στη Θεσσαλία- όπου όπως είπε σπίτι χτίζονται στα πιο χαμηλά επίπεδα του κάμπου…- ενώ έκανε λόγο και για τον επανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας με την ενεργό και αυτόματη συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ειδικά για την ασφάλιση ακινήτων είπε τα εξής:

“Η κλιματικη κρίση ειναι εδώ και μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητα τους θα έχουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί υποχρεωτική. Καιρός να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών και επιχειρήσεων. Το κράτος και πάλι θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Εχω δημιουργήσει ήδη ειδικό αποθεματικό που θα φτάσει τα 600 εκατ. Τα πρόσθετα 300 εκατ. θα προέλθουν από την αύξηση του τέλους διαμονής ιδίως στα πολύ ακριβά ξενοδοχεία”, πρόσθεσε.

“Η συστηματική συνεργασία Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις ειναι μονόδρομος με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Σε μια χώρα η οποία δαπανά 3% του ΑΕΠ για τις Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τις αξιοποιεί όταν αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές και αυτό θα γίνεται στο εξής”, υπογράμμισε.

Και κατέληξε με μια προσωπική αναφορά:

Στους 50 μήνες που είμαι πρωθυπουργός ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια. Το ίδιο θα κάνω και τώρα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 17/9/2023}