Κλειστή σύσκεψη για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων στην Κομοτηνή

Παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου

Σε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχε το μεσημέρι της Τρίτης 29 Αυγούστου ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, με θέμα τη διαδικασία αποζημιώσεων των πυρόπληκτων οικισμών της Ροδόπης.

Στη σύσκεψη, η οποία ήταν κλειστών των θυρών, συμμετείχαν πλήθος τοπικών φορέων, δήμαρχοι των πληγέντων οικισμών, εκπρόσωποι της πολιτικής προστασίας, του ΕΛΓΑ, της ΔΑΕΦ (Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών), αντιπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού καθώς και υπηρεσίες που εμπλέκονται στις ανωτέρω διαδικασίες.

Αποτίμηση των καταστροφών και η διαδικασία των αποζημιώσεων

Στο πλαίσιο της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε μία επιπλέον αποτίμηση της κατάστασης των καταστροφών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την άμεση αποζημίωση των πυρόπληκτων.

«Θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να απαλύνουμε τον πόνο των συμπολιτών μας που έχουν υποστεί βλάβες από τις καταστροφικές πυρκαγιές», υποσχέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. «Η άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου να έρθει στη Ροδόπη ώστε να υπάρξει μία ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος των ζημιών αποτελεί κομβικό σημείο για τη διαχείριση της κατάστασης και στην επιστροφή στην κανονικότητα» συμπλήρωσε.

Οι πρώτες πληροφορίες για τις αποζημιώσεις

Αναφορικά με τη διαδικασία των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιδότηση ενοικίου σε όσους έχασαν τα σπίτια τους από τη φωτιά ή χρήση επιδόματος σε όσους φιλοξενούνται.

Επίσης υπάρχει, σύμφωνα με τον πολιτικό, πρόβλεψη για αποκατάσταση των πληγέντων από τις φωτιές με προκάτ και θα αφορά τις οικογένειες που θέλουν να διαμείνουν στον οικισμό που κατοικούν.

Αναφορικά με τον εξοπλισμό των κατεστραμμένων κατοικιών και των ειδών πρώτης ανάγκης υπάρχει μέριμνα για οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία ύψους 3.000, ενώ αποζημιώσεις θα δοθούν και για καταστροφές που έχουν υποστεί φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο. «Υπηρεσιακό κλειδί των δικαιούχων για την αποζημίωσή τους είναι η καταγραφή από τον Δήμο» τόνισε ο βουλευτής.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, της Αλεξάνδρας Καρδαμήλα, 30/8/2023}