Κυκλώθηκαν από τις φλόγες Κασσιτερά και Κερασιά – Δεύτερη νύχτα φόβου στη Γρατινή. «112» σήμανε σε Κασσιτερά, Κίζαρι, Χαμηλό, Βέλκιο, Μέστη, Γρατινή, Κερασιά
Τρίτη μέρα μάχης με τις φλόγες συμπληρώθηκε στη Ροδόπη. Χάρη στις έγκαιρες εκκενώσεις και προειδοποιήσεις δεν θρηνήσαμε μεν θύματα, ωστόσο οι καταστροφές, οι θάνατοι ζώων και χιλιάδων δασικών εκτάσεων συνεχίστηκαν και θα καταγραφούν με νηφαλιότητα μόνο όταν λήξει ο συναγερμός σε όλα τα πύρινα μέτωπα.
Την ώρα που τυπώνεται το παρόν κείμενο (20:00, Τετάρτη 23 Αυγούστου) τρία παραμένουν τα σημαντικά ενεργά μέτωπα στο Νομό Ροδόπης: το πρώτο στην ανατολική Ροδόπη με επίκεντρο τα Κασσιτερά, το δεύτερο στο Παπίκιο Όρος με επίκεντρο την Κερασιά και το τρίτο ορεινά της Γρατινής. Λίγο πριν τυπωθεί το παρόν (19:55) έκτακτο «112» βγήκε για τα χωριά Χαμηλό, Βέλκιο και Μέστη, ώστε να εκκενώσουν προς Κομοτηνή, λόγω κινδύνου της πυρκαγιάς από Κασσιτερά.
Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με τα περισσότερα μέτωπα σε ύφεση, ωστόσο ο καύσωνας σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους και την απουσία ισχυρών επίγειων κι εναέριων πυροσβεστικών μέσων, αλλά και των κατάλληλων αντιπυρικών ζωνών, «φούντωσαν» ξανά τις φλόγες σε πολλά σημεία.
Περικυκλωμένα τα Κασσιτερά
Η φωτιά που «θέρισε» Συκορράχη και Κίρκη από το βράδυ της Τρίτης, καίγοντας και σπίτια, πέρασε το απόγευμα της Τετάρτης στο ανατολικό μέτωπο του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών. Μεγάλη επιχείρηση πυροσβεστικής, στρατού, αυτοδιοίκησης, πολιτικής προστασίας και πολλών εθελοντών στήθηκε στα Κασσιτερά, τα οποία περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, προκειμένου μέχρι και την τελευταία στιγμή να διανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες και να σωθούν οι περιουσίες. Αν και περικυκλωμένο, το χωριό μέχρι τις 20:00 δεν είχε καεί. Νωρίτερα οι κάτοικοι τόσο των Κασσιτερών όσο του Κίζαρι ενημερώνονταν με επείγον μήνυμα του «112» να εκκενώσουν προληπτικά τα χωριά τους προς Σάπες. Συνεχείς εκκλήσεις για εναέρια μέσα έκανε ολημερίς χθες ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος.
Αναζωπύρωση στη Γρατινή
Τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Τετάρτης υπήρξε αναζωπύρωση της δασικής πυρκαγιάς βόρεια της Γρατινής, κοντά στο φράγμα της ΔΕΗ. Λίγο αργότερα έφτασαν στο σημείο ελικόπτερο Erickson και τέσσερα αεροσκάφη PZL, ενώ μετά από τρεις ώρες παρέμεινε το ελικόπτερο. Το ίδιο απόγευμα ήρθε έκτακτο μήνυμα «112», ενώ με επείγουσα ενημέρωσή του ο Δήμος Κομοτηνής γνωστοποίησε ότι οι πεζοπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις αδυνατούσαν να επιχειρήσουν στο σημείο λόγω πυκνών καπνών. Ο στρατός επιχείρησε στην περιοχή με προωθητή γαιών που δημιουργούσε οδούς πρόσβασης για τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ταυτόχρονα διάνοιγε αντιπυρικές ζώνες.
Μάχη στο δύσβατο Παπίκιο Όρος
Το μέτωπο στο Παπίκιο Όρος κινήθηκε ορεινά και μέχρι τις τελευταίες απογευματινές ώρες γινόταν τιτάνιος αγώνας για να μην καούν σπίτια στην ορεινή Κερασιά. Η πρόσβαση στο σημείο αλλά κι ο ανεφοδιασμός ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση. Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, στρατός κι εθελοντές έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην καεί το χωριό και να περιοριστούν οι φλόγες.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 23/8/2023}