Ιω. Αραμπατζής: «Ανθρώπινος παράγοντας πίσω από τις φωτιές στον Ν. Ξάνθης»

Την ώρα που «φλέγεται» η γειτονιά μας – Στο «4» και αύριο ο δείκτης επικινδυνότητας – Συνδράμουμε σε Έβρο και Κομοτηνή – Δουλεύουμε στα… ‘’κόκκινα’’» σημειώνει στην «Θ» ο Διοικητής Π.Υ Ν. Ξάνθης

Σε… διψήφιο αριθμό τα πύρινα μέτωπα τα τελευταία 24ωρα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθώς πέραν της τεράστιας καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη,  πυρκαγιές καταγράφηκαν στο Δάσος της Δαδιάς, στο Φανάρι, στην Διαλαμπή και στην Άρδεια Ροδόπης και χθες στο Διαλεκτό του Δήμου Νέστου, προσλαμβάνοντας επικίνδυνες διαστάσεις.

Την ίδια στιγμή, τόσο σήμερα όσο και αύριο, ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς στον Νομό Ξάνθης ανέρχεται στο «4» (πολύ υψηλός), ενώ ήδη οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης – το τελευταίο δεκαήμερο- έχουν επιχειρήσει σε διάφορες εστίες εντός της Π.Ε Ξάνθης, για τις οποίες ευθύνεται –σύμφωνα με πληροφορίες- ο ανθρώπινος παράγοντας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το μεσημέρι, καταγράφηκε περιστατικό πυρκαγιάς στην περιοχή του Μαγικού, στο οποίο παραβρέθηκε και συντόνισε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ξάνθης κ. Ιωάννης Αραμπατζής. Ο ίδιος, όντας σε περιπολία, λόγω του «συναγερμού» για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, μίλησε στην «Θ» για τις φωτιές του τελευταίου διαστήματος στον Νομό Ξάνθης (με αφορμή και τις φωτιές στους γειτονικούς νομούς) κάνοντας λόγο για «βαλτές πυρκαγιές» και εξηγώντας ότι τα συμβάντα στα οποία επιχείρησαν (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) αφορούσαν σε ανθρώπινο παράγοντα και όχι σε κάποιο φυσικό φαινόμενο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις ενισχύσεις της Π.Υ Ξάνθης στις φωτιές των γειτονικών νομών αλλά και στην κόπωση των πυροσβεστών, προκειμένου να βρεθούν όπου παραστεί ανάγκη, δουλεύοντας στα… «κόκκινα».

«ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΜΕ ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Αραμπατζής, εξήγησε ότι «συνδράμουμε με δύο οχήματα  και 4 πυροσβέστες – που αλλάζουν κάθε 24 ώρες – στην φωτιά του Έβρου, ενώ έχουμε και έναν αξιωματικό με έναν οδηγό που πηγαίνει σαν συντονιστής (σαν τομεάρχης) από προχθές. Δεν γνωρίζω τι εξέλιξη θα έχουν οι φωτιές. Ελπίζω βέβαια να σβήσουν, όπως έσβησε και η φωτιά στην Λίμνη Βιστωνίδα, που ξέσπασε χθες. Επιπλέον, σήμερα στείλαμε και ένα όχημα στην Κομοτηνή».

«ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ»

Τι φταίει όμως για τις πυρκαγιές στην περιοχή μας; Στην παραπάνω ερώτηση ο ίδιος απαντά:

«Οι φωτιές είναι «βαλτές». Δεν είναι από φυσικό φαινόμενο. Όλες οι φωτιές που έχουμε εδώ, αφορούν σε ανθρώπινο παράγοντα. Κάποιοι ενδεχομένως σκέφτονται επιπόλαια και κάνουν εργασίες που δημιουργούν φωτιά, ενώ κάποιοι ίσως να τις θέτουν και επίτηδες. Γιατί είχαμε και πολλές φωτιές τελευταία, σε Πολύσιτο, Συδινή και σε άλλες περιοχές, όπου έκαιγαν υπολείμματα καλλιεργειών. Κάτι που υποδηλώνει ότι κάποιος ήθελε να τα κάψει. Δεν καίγονται από μόνα τους. άρα λοιπόν, σίγουρα οι φωτιές είναι «βαλτές», άλλοτε εκ προθέσεως και άλλοτε από αμέλεια.  Τυχαίνουν βέβαια περιπτώσεις να έχουμε «ξηρή καταιγίδα», να περάσει ένα σύννεφο, να ρίξει κεραυνό και να μην πέσει βροχή από κάτω και έτσι η φωτιά να προχωρήσει. Αυτό συμβαίνει κατά καιρούς και το ίδιο συνέβη και στην πυρκαγιά της Θάσου. Όμως στην Ξάνθη τουλάχιστον, εμείς δεν είχαμε τέτοια περίπτωση. Εξάλλου αυτά συμβαίνουν συνήθως σε υψηλά υψόμετρα. Επομένως στον κάμπο, όπου εμείς κυρίως έχουμε φωτιές, δεν υπάρχει σχέση με αυτό το φαινόμενο. Είναι καθαρά από ανθρώπινο παράγοντα και όχι από φυσικό φαινόμενο. Όσον αφορά στην φωτιά της Αλεξανδρούπολης, από ο,τι άκουσα, μιλούσαν για κεραυνό. Δεν γνωρίζω προσωπικά όμως».

«ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΤΑ…ΚΟΚΚΙΝΑ»

Αναφορικά με τους πυροσβέστες που συνδράμουν όπου παραστεί ανάγκη αλλά και τα εναέρια μέσα που σε λίγα λεπτά βρίσκονται πάνω από τους καπνούς, όπου αυτοί εντοπίζονται στην περιοχή μας, ο ίδιος τόνισε ότι «αυτό συμβαίνει με την υπερεργασία των συναδέλφων. Όλοι είμαστε σε γενική επιφυλακή, δεν υπάρχουν ρεπό, οι άδειες είναι πολύ περιορισμένες το Καλοκαίρι και όλοι δουλεύουμε παραπάνω από το οκτάωρο. Αν κάποιος δουλεύει μέρα παρά μέρα για 24 ώρες, σημαίνει ότι δουλεύει 3 8ωρα την μέρα και κανονικά θα πρέπει να ξεκουραστεί για δύο ημέρες. Δεν συμβαίνει αυτό όμως. Για αυτό τα «καταφέρνουμε». Με την υπερεργασία των συναδέλφων. Δουλεύουμε στα «κόκκινα». Το ίδιο συμβαίνει και με τα εναέρια μέσα».

«ΠΡΟΣΟΧΗ: ‘’ΤΕΣΣΑΡΙ’’ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ‘’ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ’’ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ»

«Επειδή έχουμε και ανέμους το τελευταίο διάστημα, αλλά και δείκτη επικινδυνότητας «4», θα ήθελα να παρακαλέσουμε τους Ξανθιώτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Βέβαια, όταν η φωτιά είναι από δόλο, ο,τι και αν πεις, θα το κάνει αυτός που είναι να το κάνει. Τουλάχιστον όμως να αποφύγουμε τις περιπτώσεις πυρκαγιάς από αμέλεια (κάπνισμα μελισσών, θερινές εργασίες, τσιγάρο, σκουπίδια, ψησταριές κ.ο.κ.) Αν αποφύγουμε αυτά, τουλάχιστον τις μισές πυρκαγιές θα τις έχουμε «γλιτώσει» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «και για αύριοΤρίτη, έχουμε τον ίδιο δείκτη επικινδυνότητας (4), οπότε είμαστε όλοι επί ποδός οι υπόλοιπες δυνάμεις που έχουμε απομείνει στον Νομό. Αυτήν την στιγμή που μιλάμε (σ.σ. σήμερα το μεσημέρι) έχουμε μια φωτιά σε ξερά χόρτα έξω από το Μαγικό. Όσον αφορά στα πιο ευαίσθητα σημεία της Ξάνθης, το πρώτο είναι το περιαστικό άλσος, το οποίο και φυλάσσεται και από εμάς και από τον Στρατό και από το Δασαρχείο και από τον Δήμο Ξάνθης. Όλοι οι εθελοντές και οι φορείς, είμαστε εκεί με μάτια ανοιχτά και παρακαλούμε τον κόσμο να αποφεύγει να ανάβει φωτιά στην ύπαιθρο. Όσον αφορά στον κάμπο, υπάρχει το δάσος του Κοτζά Ορμάν, αλλά ευτυχώς προς τα εκεί δεν έχουμε θέματα γιατί δεν το επισκέπτεται κόσμος».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 21/8/2023}