Οι κενές θέσεις οφείλονται στην αποστροφή των νέων από τις κλασικές κι ανθρωπιστικές σπουδές – Γέμισαν τα Τμήματα της ακριτικής Ορεστιάδας που πέρσι… αναζητούσαν φοιτητές – Το πρώτο σχόλιο του πρύτανη ΔΠΘ Φώτη Μάρη στο ράδιο Χρόνος 87.5fm
Γέμισαν τα μεγάλα Τμήματα Σχολών της Κομοτηνής, αλλά η αποστροφή των νέων από τις κλασικές κι ανθρωπιστικές σπουδές άφησε 320 θέσεις πρωτοετών φοιτητών κενές στην πόλη. Αυτά τα είναι τα βασικά ποσοτικά συμπεράσματα από τη χθεσινή ανακοίνωση των Βάσεων για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023. Οι Βάσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κινήθηκαν κατά μέσο όρο ελαφρώς ανοδικά, όπως σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε σχολές υψηλές ζήτησης.
Συνολικά στη χώρα 61.950 υποψήφιοι προερχόμενοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας. Αναλυτικά, 7 στους 10 υποψηφίους ΓΕΛ και 7 στους 20 υποψηφίους ΕΠΑΛ κατάφεραν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ. Σημειώνεται, ότι λόγω του περιορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, 20.493 υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν μηχανογραφικό καθώς έμειναν εκτός επιλογών και 1.890 υποψήφιοι ενώ έκαναν μηχανογραφικό δεν εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα ή σχολή των ΑΕΙ.
Πάντως, όπως έσπευσε να θυμίσει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, είτε δικαιώθηκαν είτε όχι οι προσπάθειες των υποψηφίων από το αποτέλεσμα, «σε κάθε περίπτωση δεν κρίνονται όλα σήμερα», αφού αυτό «είναι ένα από τα πολλά επεισόδια της ζωής».
Πόσοι (εισ)έρχονται στο ΔΠΘ
Περί των 3.200 πρωτοετών μέσω ΓΕΛ, λίγοι περισσότεροι από πέρσι, εισέρχονται στα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Ορεστιάδα. Το Τμήμα Ψυχολογίας Διδυμοτείχου αναμένεται να λειτουργήσει από την ερχόμενη χρονιά. Στον παραπάνω αριθμό δεν υπολογίζεται όσοι εισέρχονται μέσω ΕΠΑΛ ή της διαδικασίας του 10%. Εξ αυτών, περίπου οι μισοί (1.587) θα έρθουν στην πολυπληθέστερη φοιτητούπολη της Θράκης, την Κομοτηνή.
Στα θετικά, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κι οι επιλογές των νέων δεν επηρέασαν φέτος, όπως έγινε πέρσι, τα Τμήματα της Ορεστιάδας που γέμισαν με νέους φοιτητές, ούτε το Πολυτεχνείο που είχε επηρεαστεί από την ΕΒΕ πρόπερσι. Στα αρνητικά, 320 περίπου έμειναν κενές στη Σχολή Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών της Κομοτηνής, αφού αυτές οι σπουδές φαίνεται ότι δεν ελκύουν τους νέους. Έτσι, μόλις 28 εισακτέους έχει το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας (από τις 178 θέσεις), 31 το Παρευξεινίων (από τις 118) και 126 το Ελληνικής Φιλολογίας (από 208). Αυτό παρατηρήθηκε και πέρσι. Πάντως, όλα τα υπόλοιπα τμήματα της πόλης, μεταξύ των οποίων και τα πολυπληθέστερα (Νομική, ΤΕΦΑΑ, Οικονομικών) γέμισαν πλήρως (βλ. αναλυτικά για τις βάσεις και τους εισακτέους 2023 & 2022 τον πίνακα).
Καινοτομίες προανήγγειλε ο πρύτανης
Το πρώτο του σχόλιο για τις Βάσεις έκανε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης. Χαρακτήρισε ευχάριστο, ότι καλύφτηκαν πλήρως οι θέσεις των Τμημάτων της ακριτικής Ορεστιάδας, κι ότι δεν υπήρξε θέμα με την ΕΒΕ ούτε στο Πολυτεχνείο Ξάνθης. «Έχουμε κάλυψη των θέσεων στα πεδία που είχαμε πρόβλημα» παρατήρησε, ωστόσο αναγνώρισε ότι «συνεχίζονται τα προβλήματα στην Κομοτηνή στη Σχολή Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών». Προσωπική του εκτίμηση είναι ότι αυτό οφείλεται στην τάση των νέων να πηγαίνουν προς τις θετικές και τεχνολογίες επιστήμες, καθώς οι κλασικές σπουδές σε όλη τη χώρα φαίνεται πως δεν έχουν τις υψηλές προτιμήσεις που συγκέντρωναν κατά το παρελθόν.
Γι’ αυτό, αναγνώρισε πως υπάρχει ανάγκη να αναθεωρηθούν τα προγράμματα σπουδών στα Τμήματα που δεν γέμισαν, ώστε -εισάγοντας νέα στοιχεία τεχνολογίας και καινοτομίας- να γίνουν πιο θελκτικά στους πρωτοετείς. Προς αυτή την κατεύθυνση προανήγγειλε ότι θα κινηθεί η διοίκηση του ΔΠΘ.
Στην κατακλείδα του, πάντως, ο πρύτανης χαρακτήρισε τη μέρα καλή για το Πανεπιστήμιο, καθώς δεν εντόπισε σημαντικές νέες απειλές που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Δείτε εδώ τον πίνακα με τους εισακτέους στο ΔΠΘ ανά σχολή:
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 28/7/2023}