Ποιος ήταν ο Ιωάννης Καντακουζηνός και ποια η σύνδεση του κάστρου του Πυθίου με την ανάδειξή του σε αυτοκράτορα του Βυζαντίου; Για τα θέματα τα οποία πραγματεύεται η εκδήλωση με θέμα “Ιωάννης Καντακουζηνός – Ιωάσαφ και η εποχή του” μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στον Δημήτρη Μηλίκα ο κ. Μόσχος Πολυσίου.
Ο πρώην αντιπρύτανης, ομότιμος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Βρυξελλών και μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας επισήμανε την σημασία του κάστρου του Πυθίου για την ανάδειξη του Ιωάννη Καντακουζηνού ως αυτοκράτορα του Βυζαντίου και παρείχε σημαντικές πληροφορίες για το μνημείο.
Το κάστρο το οποίο αν και δεσπόζει εκατοντάδες χρόνια τώρα στην περιοχή και παρότι ξεκίνησαν και πραγματοποιήθηκαν μέχρι ενός σημείου σημαντικές εργασίες συντήρησης δεν κατέληξε να γίνει ποτέ επισκέψιμο.
Για αυτό τον λόγο το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ιστορία της Θράκης και του Βυζαντίου – χτίστηκε ως απόδειξη της δύναμης και των ικανοτήτων του μετέπειτα αυτοκράτορα και χρησιμοποιήθηκε ως οικία του – πριν αναλάβει τον θρόνο και κυβερνήσει την αυτοκρατορία για δεκατρία χρόνια μέχρι απογοητευμένος να αποφασίσει να αποποιηθεί (!) τον τίτλο του και να μονάσει για τα υπόλοιπα τριάντα χρόνια της ζωής του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 και ώρα 9 το βράδυ στο Πύθιο, στην πλατεία του χωριού. Ομιλητές:
-Γιώργος Μηνόπουλος, πρόεδρος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.)
-Μόσχος Πολυσίου, πρώην αντιπρύτανης, ομότιμος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας και μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Βρυξελλών
-Σταύρος Παπαθανάκης, δημοσιογράφος – ερευνητής Παρουσιάζει και συντονίζει η ιστορικός ελληνικού πολιτισμού Φωτεινή Γραμμενίδου.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθιωτών Αθήνας “ΠΥΘΕΑΣ” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθίου.
{Πηγή δημοσίευσης: http://elthraki.gr, 5/8/2017}
Φωτό: http://www.evros-news.gr