Formula 1 – made in Thrace…

Τι θα λέγατε αν βλέπατε το πρώτο «θρακιώτικο» μονοθέσιο Formula 1; Και όμως είναι εφικτό!!

Συνδυάζουν πάθος και τεχνογνωσία, αυτοί οι φοιτητές, που έχουν …βαλθεί να φτιάξουν το πρώτο ‘θρακιώτικο’ μονοθέσιο τύπου Formula 1. Πρόκειται για μια ομάδα τριάντα-δύο δραστήριων φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που φέρει την ονομασία Democritus Racing Team DRT και ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2015 με όνειρο την κατασκευή αυτού του μονοθέσιου.

Μετά από αρκετά μεθοδικά βήματα, οι φοιτητές κατάφεραν να συμμετάσχουν σε διεθνή διαγωνισμό, όχι ακόμη με καθεαυτό το μονοθέσιο, αλλά με τα σχέδιά του, ευελπιστώντας ότι μέχρι τα τέλη του 2020 θα το έχουν κατασκευάσει. Η ομάδα των φοιτητών, υπό τις οδηγίες του υπεύθυνου καθηγητή ΔΠΘ Αντώνη Γαστεράτου, απαρτίζεται από φοιτητές διαφόρων τμημάτων του πανεπιστημίου, κυρίως όμως από φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Τα παιδιά είναι οργανωμένα, δουλεύουν σε ομάδες, ανάλογα με τις κλίσεις και τις ικανότητες του καθενός.

Για παράδειγμα, η Έλενα Τσέκου έχει αναλάβει την κοινωνική δικτύωση της ομάδας, και μας ενημερώνει για τη συμμετοχή στους αγώνες. «Πήγαμε στο Βεράνο της Ιταλίας 19-24 Ιουλίου», μας λέει. Οι αγώνες χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα το στάδιο του μονοθέσιου. Στην κατηγορία 1 οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάζουν το μονοθέσιό τους και δοκιμάζονται σε επαγγελματική πίστα, στην κατηγορία 2 παρουσιάζουν κάποια μέρη του μονοθέσιου και τα σχέδια για τα υπόλοιπα, ενώ στην κατηγορία 3 μόνο τα σχέδια. Στην τελευταία συμμετείχαν οι φοιτητές του ΔΠΘ καταλαμβάνοντας την 7η θέση.

Ο διαγωνισμός με τη σειρά του χωρίστηκε σε τρία μέρη. Πρώτον, στο επιχειρηματικό πλάνο όπου το ΔΠΘ πέτυχε την 2η θέση. Δεύτερον, στην ανάλυση κόστους που πήρε την 7η θέση, και τρίτον, στα σχέδια-design όπου επίσης κατέλαβε την 7η θέση.

«Βγήκαμε έβδομοι, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως, μετά από το αποτελέσματα, συναντηθήκαμε με τους κριτές, οι οποίοι μας έδωσαν κατευθυντήριες γραμμές, προκειμένου να μάθουμε σε τι πρέπει να βελτιωθούμε και τι διορθώσεις χρειάζονται. Πλέον ξέρουμε τα λάθη μας, ειδικά στα δυο αγωνίσματα που δεν πήγαμε τόσο καλά», μας εξηγεί για την προσπάθεια η Έλενα Τσέκου, η οποία προσθέτει ότι «του χρόνου θέλουμε να πάμε κατευθείαν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή με έτοιμο μονοθέσιο και τέσσερις οδηγούς. Γι’ αυτό, σταματάμε μια βδομάδα και μετά ξεκινάμε κανονικά τις συναντήσεις, πρώτα σε skype και μετά από κοντά, όταν επιστρέψουν όλοι στην Ξάνθη».

Επίσης, τονίζει ότι μεγάλο από το οικονομικό βάρος της όλης προσπάθειας, καλύπτεται από χορηγίες. «Από την τσέπη μας βάλαμε μόνο τα αεροπορικά και τη συμμετοχή στον κάμπινγκ, γιατί σε όλα τα άλλα είχαμε χορηγίες. Αντίστοιχα, και το μονοθέσιο θα το φτιάξουμε με χορηγίες, μεγάλες και μικρές», καταλήγει η φοιτήτρια.

Συνολικά, και στις τρεις κατηγορίες, συμμετείχαν 73 ομάδες από διάφορες χώρες, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε, εκτός από την ομάδα του ΔΠΘ, δυο ομάδες του ΑΠΘ, μία από το ΤΕΙ Κοζάνης, ενώ το παρόν έδωσε και μία ομάδα από την Κύπρο.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.inevros.gr, 29/7/2017}