Η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων Δ. Κομοτηνής δίπλα στα παιδιά

15 εισαγγελικές παραγγελίες για διερεύνηση συνθηκών διαβίωσης και οικογένειας από την αρχή του 2022. Η κοινωνική λειτουργός Β. Παπατάτσιου παρουσίασε το έργο της ομάδας και μίλησε για το πως καλείται να διαχειριστεί περιστατικά 

Στη δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής το απόγευμα της Δευτέρας 21/11 έκλεισε ο κύκλος δράσεων που διοργανώθηκαν κατά της κακοποίησης των παιδιών και υπέρ των δικαιωμάτων τους. Οι δράσεις είχαν ξεκινήσει το πρωί της ίδιας μέρας και το απόγευμα έγινε ενημέρωση-συζήτηση για τις μορφές κακοποίησης, σημάδια αναγνώρισης, πρόληψη-παρέμβαση-αντιμετώπιση-φροντίδα-προστασία. Σε αυτή την ενημέρωση συμμετείχαν αρκετοί φορείς.

Ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του έργου της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Κομοτηνής από την κοινωνική λειτουργό Βάσω Παπατάτσιου. Η ομάδα ανήκει στη Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής. Η ίδια εργάζεται στο Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής και Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικών Πολιτικών σε αυτό το τμήμα υπάγεται η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων.

Τί κάνει ακριβώς η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων;

«Έργο της Ομάδας είναι η διαχείριση περιστατικών που έχει να κάνει με την διερεύνηση πιθανής κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών, αφού λάβουμε εισαγγελική παραγγελία. Το πρώτο που κάνουμε αφού λάβουμε εισαγγελική παραγγελία είναι να διεξάγουμε κοινωνική έρευνα. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και η προστασία του παιδιού. Συνεργαζόμαστε πολύ με την οικογένεια και ένα δίκτυο υπηρεσιών όπως είναι τα σχολεία» πληροφόρησε αναλυτικά η κα Παπατάτσιου.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται κακοποίηση-παραμέληση παιδιού, τότε «εφόσον οι γονείς δεν συνεργάζονται με την υπηρεσία, δεν υπάρχει υποστηριχτικό οικογενειακό περιβάλλον, τα παιδιά κακοποιούνται, παραμελούνται και εκτίθενται σε κίνδυνο, τότε προτείνεται η απομάκρυνση του ανηλίκου από το οικογενειακό περιβάλλον» εξήγησε η κοινωνική λειτουργός.

Αύξηση των εισαγγελικών παραγγελιών για διερεύνηση περιστατικών

Από την αρχή του 2022 «έχουμε λάβει περίπου 15 περιπτώσεις εισαγγελικών παραγγελιών για διερεύνηση συνθηκών διαβίωσης και οικογένειας» είπε η Παπατάτσιου.

Ερωτηθείσα για το εάν υπήρξε αύξηση των περιστατικών που έπρεπε η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων να διερευνήσει, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του lockdown για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, σημείωσε ότι «έχει αυξηθεί ο αριθμός της καταγγελίας και των εισαγγελικών παραγγελιών».

Πώς μπορούν όμως αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να προλάβουν τέτοια περιστατικά, ώστε να μην βλέπουμε και αύξηση αυτών; Οι Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) των σχολείων αποτελούνται μεταξύ άλλων από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους μέσα στα σχολεία και αποτελούν ένα καινοτόμο θεσμό του εκπαιδευτικού συστήματος με σκοπό τη διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των μαθητών. «Σε αυτούς (σ.σ. κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους) παραπέμπονται περιστατικά από τους εκπαιδευτικούς και αυτό βοηθάει στην πρόληψη περιστατικών παραμέλησης και κακοποίησης» απάντησε η Βάσω Παπατάτσιου.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης μίλησαν και άλλοι φορείς σχετικά με την παραμέληση και την κακοποίηση παιδιών και το πώς δρα ο καθένας από το πόστο που κατέχει.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 23/11/2022}