Ο κ. Μάρης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΔΠΘ, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ΦΕΚ της Κυριακής όπου αναγράφονται ανά Τμήμα και Σχολή όλοι οι εισακτέοι της ακαδημαϊκής χρονιάς 2022-2023, επισημαίνοντας πως αυτή η μείωση που αποφασίστηκε δεν είναι δυσάρεστη εξέλιξη. Αντιθέτως, υποστήριξε πως “είναι στην σωστή κατεύθυνση, μιας και η πολιτική να αυξάνουμε κάθε χρόνο τις θέσεις δεν βοήθησε, απεναντίας δημιούργησε ένα επιπλέον πρόβλημα, το πρόβλημα με τον πολύ μεγάλο αριθμό κενών θέσεων, ειδικά στα δύο Τμήματα στην Ορεστιάδα”.
Υπενθύμισε, όμως, ότι το Υπουργείο Παιδείας άνοιξε φέτος άλλα δύο πεδία για τα Τμήματα της Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα “η δεξαμενή αυτών που θα μας επιλέξουν αυτή την περίοδο να είναι μεγαλύτερη”, όπως είπε. Εκκρεμεί, ωστόσο να διευκρινιστεί αν αυτό θα ισχύσει από το φετινό Μηχανογραφικό ή από της επόμενης χρονιάς. Πάντως ο κ. Μάρης υποστήριξε ότι “αυτό θα μας βοηθήσει γιατί στην ουσία διπλασιάζει τους φοιτητές που είναι εν δυνάμει φοιτητές μας. Τη δυνατότητα αυτή την έδωσε το Υπουργείο σε 8 τμήματα πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 3 είναι στο Δημοκρίτειο: τα δύο της Ορεστιάδας και ένα στην Κομοτηνή.
Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να ιδρυθεί και τρίτο Τμήμα στην Ορεστιάδα, ο κ. Μάρης απάντησε πως “έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες συζητήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα κάτι τέτοιο. Όλος ο χρόνος της συζήτησης για νέο Τμήμα γυρίζει γύρω από το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και της Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή. Και έμμεσα τα θέματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΔΙΠΑΕ στο Διδυμότειχο. Υπάρχει η πρόταση να ιδρύσουμε Νοσηλευτική στην Αλεξανδρούπολη. Αυτά τα τρία Τμήματα είναι αυτά που διεκδικεί το Πανεπιστήμιό μας με αποφάσεις. Έχουν αποφασιστεί εδώ και ένα χρόνο, έχουν διαβιβαστεί παντού και τα έχουμε επικοινωνήσει”. Μάλιστα ειδικά για τα νέα Τμήματα που εκκρεμούν ακόμα ως “υπό ίδρυση”, ο κ. Μάρης σημείωσε πως υπάρχει η διαβεβαίωση από το Υπουργείο και “όπως έχει δηλώσει ο κ. Συρίγος είμαστε σε μία φάση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, έχουν γίνει όλα τα σχετικά, υπάρχουν όμως κάποιες μικροεκκρεμότητες”. Ερωτώμενος γι’ αυτές τις “μικροεκκρεμότητες” που αποτέλεσαν τροχοπέδη στην έγκαιρη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με αποτέλεσμα να χαθεί άλλη μια χρονιά για το Τμ. Ψυχολογίας, ανέφερε πως πρέπει να γίνουν ενέργειες που αφορούν στην κοινωνία του Διδυμοτείχου. Συγκεκριμένα: “Είναι μια απόφαση που πρέπει να υποστηριχθεί από όλους και η υποστήριξη αυτή σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα: Για να ιδρυθεί ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα υπάρχουν και τα νομικά βήματα, αλλά και κάποιες άλλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Ήδη δουλεύουμε για τη μόνιμη στέγαση σε συνεργασία με την Περιφέρεια και έχει γίνει από το Δήμο Διδυμοτείχου και την ΠΑΜΘ η οριοθέτηση του ρέματος στο οικόπεδο το οποίο παραχωρείται. Από τη δική μας πλευρά οριστικοποιήσαμε το κτηριολογικό, περιλαμβάνει μάλιστα υποδομές για να φιλοξενήσουμε μέχρι και δύο τμήματα. Από κει και πέρα χρειαζόμαστε την προσωρινή στέγαση, με ομόφωνες αποφάσεις και αποφάσεις που προφανώς να τις αποδέχεται και να τις συμμερίζεται η τοπική κοινωνία. Στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να γίνονται όλα αυτά που απαιτούνται για να πάμε σε σύμφωνες, ομόφωνες, ομόθυμες αποφάσεις. Πρέπει να γίνουν πράγματα ακόμα, και αυτά πρώτα απ’ όλους αφορούν την κοινωνία του Διδυμοτείχου”…
Σχετικά με την επιμονή του Δημοκριτείου να καταργηθεί το Τμήμα Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο και να ιδρυθεί νέο στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μάρης ήταν κατηγορηματικός: “Το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης υποστηρίζει περίπου 50 κλινικές. Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό και στο Διδυμότειχο; Και σε πόσα χρόνια;” ρητορικά αναρωτήθηκε, καταλήγοντας: “Ας είμαστε ρεαλιστές”. Διατύπωσε δε την άποψη πως: “Το να θέτουμε ουτοπικούς στόχους και να περνάμε κάτω από τον πήχη, δεν είναι σοβαρό”. Τέλος, υπερασπίστηκε εκ νέου την πρόταση του ΔΠΘ για την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας, υποστηρίζοντας πως “είναι ένα πάρα πολύ καλό Τμήμα, ένα Τμήμα που έχει ζήτηση, δεν είναι θέμα ποσοτικό, είναι θέμα ποιοτικό, είναι θέμα βιωσιμότητας. Εμείς με τις αποφάσεις μας προκρίνουμε κάτι που έχει όλα αυτά τα στοιχεία”.
Όσον αφορά στην υπόλοιπη δραστηριότητα του ΔΠΘ, ο κ. Μάρης ανέφερε πως στις άλλες Σχολές και Τμήματα δεν υπάρχουν τέτοιου μεγέθους προβλήματα, όπως στης Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου.
Καταλήγοντας, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΔΠΘ εμφανίστηκε προβληματισμένος από τη μειωμένη φετινή χρηματοδότηση, προειδοποιώντας για κινδύνους από τον προσεχή Σεπτέμβριο: “το Υπουργείο πρέπει να αποδείξει τη στήριξή του χρηματοδοτώντας με σημαντικά κεφάλαια φέτος τη λειτουργία μας, ειδάλλως το Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα”, τόνισε. Το 2023, άλλωστε, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, μια χρονιά που θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο ανάπτυξης, να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας, ακόμη πιο παραγωγικής 50ετίας για τον κορυφαίο πνεύμονα Πολιτισμού, Παιδείας και Ανάπτυξης της Θράκης.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, από radio evros, 22/5/2022}