Νέο ΕΣΠΑ: Μεγάλη ευκαιρία – Επιδοτήσεις που φτάνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ

Με δυο οριζόντιες προσκλήσεις, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), θα κάνει αυλαία το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Πώς μπορείτε να πάρετε το «πακέτο».

Οι προκηρύξεις, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, θα αφορούν στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων της χώρας.

Κάθε πρόσκληση θα έχει δημόσια (κοινοτική και εθνική) συμμετοχή ύψους που ξεκινά με 500 εκατ. ευρώ και θα διευρύνεται, ανάλογα με τη ζήτηση και τα αποτελέσματα.

Στο ποσό της δημόσιας συμμετοχής θα προστεθεί και το ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής. Επομένως η μόχλευση κεφαλαίων θα ξεκινά με 1 δισ. ευρώ, και το πιο πιθανό είναι στη συνέχεια να αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι οι προσκλήσεις αυτές, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει μέχρι και σήμερα, θα είναι ανοιχτές για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διάρκειας π.χ. 12 – 24 μήνες.

Επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το τομεακό πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας», που είναι το διάδοχο πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, Έρευνας & Καινοτομίας).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Τσακίρη, στόχος και των δύο προσκλήσεων, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ της χώρας, στόχος ο οποίος συνάδει με την υλοποίηση του συνόλου του Προγράμματος της Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ.

Η πρώτη πρόσκληση που θα βγει στον αέρα θα είναι η σχετική με το ψηφιακό μετασχηματισμό ΜμΕ. Επιδίωξη του υπουργείου είναι να βγει στον «αέρα» αμέσως μετά το Πάσχα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεύτερη πρόσκληση, που θα αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό των ΜμΕ.

Επίσης δεν είναι μόνον οι δύο οριζόντιες προσκλήσεις. Άλλο 1 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί από το νέο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας» στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE) ως χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση κυρίως ΜμΕ.

Έτσι στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει ανοίξει μια δύναμη πυρός ενισχύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» έχει προϋπολογισμό 3,9 δισ. ευρώ, σε σύνολο 26,2 δισ. ευρώ που ανέρχεται το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

ΕΣΠΑ 2022: Επιδότηση 400.000 ευρώ

Όπως αναφέρει η εταιρεία VK PREMIUM Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, μέχρι 400.000 ευρώ επιδότηση ανά ΑΦΜ (μη επιστρεπτέα επιχορήγηση) δικαιούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν δραστηριότητες ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστηρίου και σχολής χορού.

Οι αιτήσεις αξιολογούνται και εγκρίνονται με σειρά προτεραιότητας βάση της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ).

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη μέθοδο της άμεσης διαδικασίας (FiFo).

Ημερομηνία Έναρξης Υποβολής αιτήσεων: Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης είναι τα 400.000 ευρώ.

Δικαιούχοι

  • Νυχτερινά κέντρα διασκέδασης
  • Υπηρεσίες μουσικής κάλυψης εκδηλώσεων
  • Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)
  • Σχολές χορού
  • Υπηρεσίες γυμναστηρίου ειδικών γυμναστικών (αεροβικής, πιλάτες, γιό-γκα κλπ)
  • Υπηρεσίες παιδότοπου
  • Υπηρεσίες διαδραστικής ψυχαγωγικής δραστηριότητας – δωμάτια απόδρασης (escape rooms)
  • Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
  • Οργάνωση εκδηλώσεων
  • Γυμναστήρια

Προϋποθέσεις

Προϋποθέσεις συμμετοχής στην επιδότηση: Μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%.

Δικαιούνται ενίσχυση και επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών εντός του 2021.

Ύψος ενίσχυσης: 8% επί του τζίρου του 2019.

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Όπως είχαμε δεσμευτεί, προχωράει το πρόγραμμα της επιδότησης του 8%του τζίρου του 2019 για εκείνους τους κλάδους που είχαν μείωση τζίρου λόγω της πανδημίας 2019 -2020 από 50% και άνω.

Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε από την πρώτη στιγμή ότι θα είμαστε στο πλάι κάθε επιχείρησης και κάθε εργαζομένου για να διασώσουμε την επιχείρηση και τις θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Υπό τις νέες προκλήσεις που η παρούσα συγκυρία θέτει αναλαμβάνουμε την ίδια ακριβώς δέσμευση».

Σημειώνεται ότι η δράση έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της απόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία COVID-19 React EU και αφορά Μικρομεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις.

Η επιχορήγηση προς κάθε επιχείρηση ανέρχεται σε ποσοστό 8% κατά μέγιστο επί του Κύκλου Εργασιών του έτους 2019 και μέχρι το ύψος των 400.000 Euro. Οι επιχειρήσεις των ανωτέρω κλάδων που συστάθηκαν εντός των δύο ετών πανδημίας (έτος 2020 και έτος 2021) εντάσσονται αυτοδίκαια στη δράση με κατ’ αναλογία υπολογιζόμενη μέγιστη επιχορήγηση.

Οι κυριότερες προϋποθέσεις συμμετοχής στη δράση είναι:

  • Νόμιμη λειτουργία
  • Βασική δραστηριοποίηση (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) στους επιλέξιμους κλάδους
  • Μείωση Κύκλου Εργασιών έτους 2020 σε ποσοστό τουλάχιστον 50,0% σε σχέση με τον Κύκλο Εργασιών έτους 2019
  • Πλήρωση απαιτήσεων περί μη προβληματικότητας στο έτος 2019
  • Μη υπέρβαση Ορίου Σώρευσης ύψους 2,3 εκατ. ευρώ ομοειδών ενισχύσεων που χορηγούνται βάσει «Προσωρινού Πλαισίου».

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την απαίτηση προσκόμισης Φυσικού Φακέλου δικαιολογητικών από 16/3/2022 και ώρα 12:00 μέχρι και 15/4/2022 και ώρα 15:00.

Η αξιολόγηση των υποβληθεισών Αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη μέθοδο της άμεσης διαδικασίας με τήρηση χρονικής σειράς προτεραιότητας.

Η εκταμίευση της επιχορήγησης γίνεται αμέσως μετά την έγκριση της υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης χωρίς υποχρέωση υποβολής δεύτερου κατά σειρά σχετικού Αιτήματος.

Η επιχορήγηση αναλώνεται υποχρεωτικά σε λειτουργικές δαπάνες εντός των εννέα πρώτων μηνών του έτους 2022 και καλύπτει μέρος (μέχρι το 70%) των δαπανών αυτών.

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες σχετικές Δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει και εδώ ήδη θεσμοθετηθεί το Ακατάσχετο της δικαιούμενης επιχορήγησης ώστε μέσω της δράσης να χρηματοδοτείται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και όχι η κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς το Κράτος ή προς τρίτους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 10/4/2022}