«ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ»: Ένα πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι για τα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη παρουσιάζει το έργο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης «Τα Θρακιώτικα», ένα πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι αφιερωμένο στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, στις 7:00 το απόγευμα στην Αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» στο Διοικητήριο της ΠΕ Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Τι είναι τα «Θρακιώτικα»

Τι είναι η μπαϊντούσκα; Τα σαμάλια τηγανίζονται; Γιατί πουσπουρίζει ο Πουρπούρς; Πως λέμε τους Guns n’ Roses στα θρακιώτικα; Τα ντιλιμπάσκα άλογα είναι μαργελεμένα; Είναι το γκρ΄τλακ σπάνιο υδρόβιο πτηνό του Έβρου; Ποια η προηγούμενη ζωή της λέξης γκρατζούνα; Χιούτς δε νογάς; Σασίρντσαν τα γκζάνια!

Τα «Θρακιώτικα», το πρότυπο ψυχαγωγικό, διαδραστικό επιτραπέζιο παιχνίδι για όλη την οικογένεια αφιερωμένο στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης, είναι γεγονός! Μια πρότυπη πρωτοβουλία, προϊόν της συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του «Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά».

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι κατόπιν της σχετικής ιδέας και των ενεργειών του κ. Φλιάτουρα Ασημάκη, Επίκουρου Καθηγητή Ιστορικής Γλωσσολογίας, υπογράφτηκε Διμερές Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Διευθύντρια: Ζ. Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ) και του Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά (Πρόεδρος του Δικτύου – Εμπνευστής και δημιουργός της σειράς παιχνιδιών Ντοπιολαλιά: Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος) με στόχο τη συνεργασία στη δια-δραστική μύηση στη γλώσσα, καθώς και τις γεωγραφικές και κοινωνικές διαλέκτους.

Τα «Θρακιώτικα», ένα πρωτότυπο ψυχαγωγικό πολιτιστικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια.

Παίζοντας τα «Θρακιώτικα», θα εξοικειωθείς με τα λογής τοπικά ιδιώματα της Θρακιώτικης λαλιάς. Θα μυηθείς στην κουλτούρα της ακριτικής σκέψης και θα αποκομίσεις συναρπαστικές γνώσεις για τη παράδοση, τον πολιτισμό, την μακραίωνη και αρχαία ιστορία της Θράκης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή παράδοση. Ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι γνώσεων με ευρηματική πλοκή και πολλές ανατροπές. Ένα απολαυστικό παιχνίδι δημιουργικής απασχόλησης για όλη την οικογένεια. Το διαδραστικό παιχνιδόλεξο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής.

Το πρόγραμμα των ενημερωτικών εκδηλώσεων στην Θράκη

Με την ευκαιρία κυκλοφορίας του παιχνιδιού το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έχει προγραμματίσει το επόμενο διάστημα μια σειρά από δημόσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις παρουσίασης του παιχνιδιού στους τοπικούς φορείς και το ευρύ κοινό της Θράκης που θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη στις 9 και 10 Απριλίου, και εν συνεχεία μέσω ανοικτών διαδικτυακών εκδηλώσεων, σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ειδικότερα:

(α) Κεντρική παρουσίαση στην Κομοτηνή: 9 Απριλίου, αίθουσα Γεώργιος Παυλίδης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (πρώην Διοικητήριο, Δ/νση: Δημοκρατίας 1, 69100), 19.00 μ.μ. [Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή της].

(β) Παρουσίαση στην Ξάνθη: 10 Απριλίου, Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, 11.30.

(γ) Παρουσίαση στην Αλεξανδρούπολη: 10 Απριλίου, Εθνολογικό Μουσείο, 18.00. [Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων του νομού Έβρου και της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων του νομού Έβρου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά].

Θα μιλήσουν ο Α. Φλιάτουρας, η Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή και ο Π. Παναγιωτόπουλος.

Καλούμε όλους τους φορείς να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και να συμβάλουν στη διάχυση και την με οιονδήποτε τρόπο υποστήριξη της παρούσας συνεργασίας και ειδικά του παιχνιδιού για τα Θρακιώτικα, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση και διάδοση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 4/4/2022}