Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εκσυγχρονίζει τις δομές του τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης της Κομοτηνής. Παρεμβάσεις του ακαδημαϊκού ιδρύματος το τελευταίο καιρό δείχνουν ότι φυσικά η διοίκηση του ΔΠΘ θέλει να εκσυγχρονίσει το Δημοκρίτειο σε όλη τη Θράκη και όχι μόνο στην Κομοτηνή που αποτελεί την έδρα της Πρυτανείας.
Τα πιο σημαντικά έργα είναι αυτά όμως που αφορούν την πόλη της Κομοτηνής, καθώς πέραν της πρόσφατης ολοκληρωμένης ανακαίνισης του αμφιθεάτρου της παλιάς Νομικής στη Κομοτηνή, αναβαθμίστηκαν με εξοπλισμό δύο αμφιθέατρα της Κομοτηνής, ενώ φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία η έναρξη των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση της παλιάς Νομικής.
Τεχνικός εξοπλισμός πολλών χρήσεων
Μια χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που ξεπέρασε τις 500.000 ευρώ και αφορά το κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, το κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής, μια αίθουσα του ΤΕΦΑΑ, το αμφιθέατρο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στη Ξάνθη και μια μεγάλη αίθουσα της Ιατρικής της Αλεξανδρούπολης έχει να κάνει με τον τεχνικό εξοπλισμό.
«Μπορούμε πλέον να υποστηρίζουμε με σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό και δυνατότητα live streaming τόσο την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και την διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων σε τρία αμφιθέατρα και δύο αίθουσες κα. Θα ήθελα να εκφράσω δημοσίως την ικανοποίηση μας στα στελέχη της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης και της Τεχνικών Έργων. Η δουλειά συνεχίζεται, το ΔΠΘ αναβαθμίζεται» θα δηλώσει χαρακτηριστικά ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ Φώτης Μάρης.
Ειδικότερα ο τεχνικός εξοπλισμός που αφορά το κεντρικό αμφιθέατρο του ΔΠΘ στη Κομοτηνή πλέον παρέχει δυνατότητες φιλοξενίας διαλέξεων/παρουσιάσεων και συνεδρίων, σε συνδυασμό με συμμετοχή σε τηλεδιασκέψεις (Webex, Teams Zoom και άλλα), ψηφιακές προβολές, με δυνατότητα μετάδοσή τους στο διαδίκτυο ζωντανά. Η αίθουσα λειτουργεί αυτοματοποιημένα με έλεγχο από tablet, ή με χειριστή από ειδικό control room. Περιλαμβάνει επίσης σύστημα εξυπηρετητή εικονορροών (Streaming Server) με αποθήκευση της ζωντανής εικονορροής.
Το τεχνικό υλικό περιλαμβάνει τέσσερεις σειρές συνέδρων με ανακλινόμενα τραπέζια με ενσωματωμένα μικρόφωνα (48 μικρόφωνα – 96 ειδικά έδρανα), έξι επιτραπέζια μικρόφωνα, έξι ασύρματα μικρόφωνα ομιλητών και ψηφιακό ενισχυτή για όλη την αίθουσα με πλήρη εξάλειψη μικροφωνισμών. Όσο αφορά τα προβολικά περιλαμβάνει κεντρικό προβολικό (τεχνολογίας laser) με οθόνη 334 ιντσών, δύο βοηθητικά προβολικά με οθόνες 104 ιντσών και τρείς βοηθητικές οθόνες 55 ιντσών.
Επίσης τοποθετήθηκαν τρεις κάμερες, με δυνατότητα γυροσκοπικής κίνησης και zoom με δυνατότητα αυτόματης εστίασης στον ομιλητή ή τους συνέδρους ανάλογα με την ενεργοποίηση του μικροφώνου, ενώ για τον κεντρικό ομιλητή γίνεται αυτόματη παρακολούθηση της κίνησης του.
Τέλος μεταξύ άλλων εγκαταστάθηκε αυτόνομο σύστημα τηλεδιάσκεψης H.323/SIP υψηλής ανάλυσης με αυτόματη λειτουργία, καθώς και σύστημα ασύρματης μετάδοσης εικόνας από τους υπολογιστές ή τα κινητά των συμμετεχόντων.
Φ. Μάρης: «Είχαμε σημαντικά προβλήματα στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής»
Ο αντιπρύτανης Οικονομικών Φώτης Μάρης μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm σχετικά και με το καινούργιο αμφιθέατρο στη παλιά Νομική που πριν λίγες μέρες δόθηκε σε χρήση παραδέχθηκε πως «είχαμε σημαντικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια στο αμφιθέατρο της παλιά Νομικής, οπότε θέσαμε το αμφιθέατρο εκτός λειτουργίας. Ακολούθησαν οι εργασίες στεγανοποίησης και όλες οι παρεμβάσεις στα οικοδομικά. Καινούργιο εξοπλισμό στο αμφιθέατρο και καινούργια καθίσματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Χρειάστηκε να ξηλώσουμε και κάποια πλακάκια που έπρεπε να γίνουν με μια ειδική διαδικασία».
Το αμφιθέατρο αυτό έχει φιλοξενήσει πολλές εκδηλώσεις και ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να το σεβαστούν όλοι και να μην πέσει “θύμα” βανδαλισμών.
Ελπίδα για έναρξη της ενεργειακής αναβάθμισης της παλιάς Νομικής το καλοκαίρι
Αναφορικά με την ενεργειακή αναβάθμισης της παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή πληροφόρησε πως έχει υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος κατά την φάση του διαγωνισμού και τώρα γίνεται η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων. «Πιστεύω μετά το Πάσχα θα έχουμε ανάδοχο και το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η ενεργειακή αναβάθμιση. Θα περιλαμβάνει κέλυφος για όλα τα κτίρια, θερμομόνωση, υγρομόνωση, ηχομόνωση για όλες τις ταράτσες. Αντλίες θερμότητας παντού, φωτιστικά τύπου led, σύγχρονα κουφώματα της υψηλότερης ενεργειακής κλάσης και άλλες μικρές εφαρμογές που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αναβάθμιση» τόνισε ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 26/1/2022}