Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων

Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης, παρέθεσε δείπνο στους θρησκευτικούς ηγέτες κι επισκέφτηκε το λιμάνι

Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης είναι επίσημα από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Προηγήθηκε απόφαση ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 10 Μαΐου «ως ελάχιστη τιμή και επιβράβευση των προσπαθειών του και του αγώνα που δίνει σε διπλωματικό επίπεδο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας», όπως τότε αναφέρθηκε.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο δημοτικό θέατρο, όπου ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης καλωσόρισε και προσφώνησε τον υπουργό. Από θέσης του, αποδεχόμενος την τιμή, ο κος Δένδιας στάθηκε στην αξία του Έβρου ο οποίος έρχεται στο πανελλαδικό προσκήνιο κυρίως όταν η συζήτηση φτάνει στα ελληνοτουρκικά. 

«Η χρήση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ως εργαλείου αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της ΕΕ, τελικά ανέδειξε τον Έβρο ως πρότυπο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και πρότυπο αντίστασης στη νέα γενιά υβριδικών απειλών», είπε στο λόγο του και μετέφερε το μήνυμα: «Η Ευρώπη ξεκινά εδώ. Εδώ ξεκινά ένας χώρος δικαίου, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τελικά της αξιοπρέπειας του ανθρώπου».

Στη συνέχεια, ο ΥΠΕΞ μετέφερε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ενώ χαρακτήρισε το μέλλον της Αλεξανδρούπολης «λαμπρό». «Αυτές τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, τα κόμματα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έχει καμία πρόθεση να τις θέσει υπό διαπραγμάτευση. 

Η πόλη σας και πλέον η πόλη μας, έχει ένα λαμπρό μέλλον. Και είμαι βαθύτατα συγκινημένος που μου επιτρέψατε – με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ανακηρυχθώ επίτιμος δημότης – να αισθάνομαι τμήμα αυτού του λαμπρού μέλλοντος που ανοίγεται για την Αλεξανδρούπολη», είπε αναλυτικά.

Δείπνο με θρησκευτικούς ηγέτες, επαφές στο λιμάνι

Προηγήθηκε το βράδυ της Πέμπτης δείπνο που παρέθεσε ο ΥΠΕΞ στους θρησκευτικούς ηγέτες της περιοχής στο Εθνολογικό Μουσείο. Παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος και του Μουφτή Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, μεταξύ άλλων, ο υπουργός έκανε λόγο για «πνεύμα ενότητας και αλληλοσεβασμού» και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα στέλνει πάντοτε μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας».

Προ της επιτιμοποίησης, το πρωί της Παρασκευής, ο Νίκος Δένδιας είχε πολιτικές επαφές, ενώ επισκέφτηκε και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για τη θρακιώτικη κοινωνία», διότι συμβάλλει σε τρεις σημαντικούς άξονες, τους οποίους ανέλυσε:

«Πρώτον, τον αμυντικό άξονα. Με τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί στον αμυντικό σχεδιασμό και υπηρετεί με τον τρόπο αυτό, το εθνικό συμφέρον. 

Δεύτερον, τον οικονομικό άξονα. Το λιμάνι θα εξελιχθεί σε λιμάνι εισόδου στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, παίζοντας ένα πολύ μεγάλο ρόλο για την πόλη και την περιοχή. 

Τρίτον, τον ενεργειακό άξονα. Το υγροποιημένο αέριο, ο νέος Σταθμός ο οποίος θα φτιαχτεί λίγα μίλια από δω και η διασύνδεση με τον TAP θα οδηγήσει στο να γίνει η Θράκη και η Αλεξανδρούπολη ένας νέος ενεργειακός κόμβος. Η Θράκη και η Αλεξανδρούπολη υπηρετούν το νέο όραμα για την πατρίδα μας. Διασυνδεδεμένη, αμυντικά ισχυρή, κυρίαρχη, με ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον, σε μία ακμάζουσα Ευρώπη».

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 11/12/2021}