Ο Δήμος Κομοτηνής δημιούργησε ένα καλαίσθητο περίπτερο με σύνθημα «λειτουργικότητα, καθημερινότητα, προσβασιμότητα» το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον των εξειδικευμένων εκθετών και επισκεπτών. Ανάμεσά τους ήταν πολλοί αιρετοί καθώς η πρώτη έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που πραγματοποίησε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριό της, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Τι πρόβαλλε ο Δήμος
Οι εκπρόσωποι του Δήμου Κομοτηνής σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής αντάλλαξαν τεχνογνωσία με αιρετούς που σχεδιάζουν «Έξυπνες Πόλεις», αλλά και ενημερώθηκαν από εξειδικευμένες εταιρίες που συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως επίσης φορείς που οραματίζονται τη νέα εποχή τεχνολογίας – καινοτομίας. Ουσιαστικό ρόλο στην έκθεση διαδραμάτισε η ανακύκλωση στην καθημερινότητα των Δήμων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, με βάση το πλαίσιο της Εθνικής Πολιτικής Διαχείρισης Αποβλήτων.
Συμμετέχοντας στην κατηγορία των «Έξυπνων Πόλεων» ο Δήμος Κομοτηνής κοινώνησε τις δράσεις και την ψηφιακή στρατηγική του για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες του.
Στις υλοποιούμενες δράσεις του Δήμου περιλαμβάνονται:
-Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικών συλλόγων του Δήμου καθώς επίσης των δράσεών τους, μέσα από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής.
-Η υλοποίηση του προγράμματος eHEALTH MONITORING, στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, με επικεφαλής εταίρο το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής, όπου οι συμμετέχοντες δημότες (άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με αναπηρία, πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου) χρησιμοποιούν σετ τεσσάρων συσκευών (τάμπλετ, οξύμετρο, πιεσόμετρο και ρολογάκι activity tracker) για να ελέγχουν την υγεία τους.
-Ο ηλεκτρονικός κατάλογος OPEN ABEKT της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2020, ταυτόχρονα με τη μετεγκατάσταση στην Τσανάκλειο Σχολή και επέτρεψε στους δημότες να κρατήσουν την επικοινωνία με το βιβλίο την περίοδο της καραντίνας.
-Η εφαρμογή Access 4 U που δείχνει όλες τις προσβάσιμες διαδρομές, όλα τα σημεία και τις ράμπες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο με αναπηρία για να επιλέξει την καταλληλότερη χωρίς εμπόδια, ανάλογα με τις δυνατότητές του.
-Σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και το πρόγραμμα eOUTLAND το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έχει αποκτήσει ένα ελικοπτεράκι drone. Η θερμική κάμερα που διαθέτει διευκολύνει στην αναζήτηση αγνοουμένων καθώς μπορεί να κάνει θερμομέτρηση αντικειμένων και εδάφους. Επίσης, μετά την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς γίνεται θερμομέτρηση του εδάφους για να διαπιστωθεί η θερμοκρασία που έχουν τα αποκαΐδια και εάν είναι ασφαλής η κυκλοφορία των οχημάτων ή αν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης.
Στις σχεδιαζόμενες δράσεις του Δήμου περιλαμβάνονται:
-Τα έξυπνα φρεάτια: τοποθέτηση αισθητήρων από τη ΔΕΥΑΚ σε περισσότερα από 400 φρεάτια για την καταγραφή του ύψους της στάθμης του νερού κάθε φορά που βρέχει για να διαμορφώνεται εικόνα από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης.
-Μία πιλοτική δράση διαχείρισης των υδατικών πόρων της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρου του Δήμου Κομοτηνής, με εγκατάσταση ογκομετρικών υδρομετρητών και συστήματος αυτόματης καταγραφής τους προκειμένου η ΔΕΥΑΚ να εφαρμόσει πρόγραμμα τηλεμετρίας στις περιοχές Φανάρι, Αρωγή και παραλία Μέσης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 18/10/2021}