Και οι τρεις, ωστόσο, αναγνώρισαν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο βόρειος και κεντρικός Έβρος διογκώνονται καθημερινά και προκαλούν πολύ σοβαρό προβληματισμό στις τοπικές κοινωνίες. «Είναι θετική εξέλιξη οποιαδήποτε διεκδίκηση φορέων, πόσο μάλλον όταν η βάση των αιτημάτων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως αυτήν τη χρονική στιγμή, με τις συνθήκες που υπάρχουν, η δημιουργία μίας χωριστής περιφερειακής ενότητας δεν θα βοηθήσει…», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένας κοινός αγώνας διεκδίκησης για την περιοχή».
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα είναι παρών εφόσον προσκληθεί σε κάποια συνάντηση, τόσο για να εκθέσει τις απόψεις του όσο και για να ακούσει την επιχειρηματολογία των φορέων.
«Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή, και αυτοί οι οποίοι την ξεκίνησαν, νομίζω ότι είναι αναρμόδιοι, τουλάχιστον για να κάνουν την αρχή…», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι μία τέτοια κίνηση «θα έπρεπε να ξεκινήσει πρώτα από τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να συζητηθούν οι ανάγκες και οι προϋποθέσεις, και ύστερα, αν όντως υπάρξει συμφωνία για μία τέτοια διεκδίκηση, να ζητηθεί και από τους πολίτες και τους φορείς να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ.Χατζηγιάννογλου έθεσε εμφατικά, μάλιστα, και το ερώτημα «ποιος είναι εκείνος που θα κρίνει πού χωρίζει ο Έβρος», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι, στην παρούσα φάση, «καίγεται ένα χαρτί, που πιθανόν θα ήταν χρήσιμο στο μέλλον, εάν ποτέ υπήρχε πιθανότητα συμφωνημένης διεκδίκησης νέας περιφερειακής ενότητας». Και ο κ. Χατζηγιάννογλου δήλωσε ότι εάν προσκληθεί να παραστεί σε κάποια διευρευνητική συνάντηση, θα δώσει το «παρών». «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρνηθώ, από την άλλη μεριά, βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν ωφέλιμο να ερχόμαστε σε δεύτερο χρόνο και να ρωτάμε αυτούς που ήταν αρμόδιοι για ένα τέτοιο θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «βλέπει δύσκολο να έχει επιτυχία η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει…».
«Μόνο προβληματισμό μου αφήνει αυτή η Πρωτοβουλία. Αυτήν τη στιγμή, βεβαίως, σαν Σουφλί, δεν έχουμε κάποια πρόταση, δεν ξέρουμε ποιοι το διοργανώνουν όλο αυτό, τι ακριβώς θέλουν, πώς το στοιχειοθετούν, και, βέβαια, δεν έχουν απευθυνθεί στον δήμο και στα θεσμικά του όργανα», ήταν το πρώτο σχόλιο του δημάρχου Σουφλίου.
Ο κ. Καλακίκος δεν έκρυψε ότι «όντως, υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός για τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή», υπογράμμισε ως κύρια ζητήματα την υποστελέχωση των υπηρεσιών και τη δημογραφική κατάρρευση, και δήλωσε ότι «αυτά είναι που θα πρέπει να συζητηθούν σοβαρά και όχι το αν θα πάμε βόρεια ή νότια». Ο ίδιος ανέφερε πως δεν είναι επίκαιρη μία συζήτηση δημιουργίας δύο περιφερειακών ενοτήτων, ενώ δηκτικά τόνισε πως ανάμεσα στα βόρεια και τα νότια «υπάρχει και το κέντρο, η καρδιά του Έβρου, που είναι το Σουφλί. Με την έννοια αυτή, γιατί να μην μιλάμε και για μία κεντρική περιφερειακή ενότητα;» Ο δήμαρχος Σουφλίου απέρριψε, τέλος, «το δίλημμα βόρειοι και νότιοι», ενώ εκτίμησε πως μία τέτοια συζήτηση «θα δοκιμάσει και τη διαδημοτική συνεργασία που ξεκίνησαν οι δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου». Καταλήγοντας, δήλωσε ότι είναι «υπέρ το διαλόγου, αρκεί να ξέρουμε για τι συζητάμε και τι θέλουμε…».
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, από ΕΡΤ Ορεστιάδας, 25/9/2021}