Το γρηγορότερο τρένο που θα έχει τεθεί σε λειτουργία στην Ελλάδα («λευκό βέλος») αναμένεται να πραγματοποιήσει το πρώτο του δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη στις 25 Μαρτίου 2021, με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.
Πρόκειται για το τρένο ETR 470 n. 07 της Τrenitalia που ανακατασκευάστηκε πλήρως βάφτηκε στα χρώματα της ελληνικής εταιρείας και θα αποτελέσει την αμαξοστοιχία ETR 470 n. 01 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας καθηγητής Φίλιππος Τσαλίδης, τα νέα τρένα που αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 200 χιλιομέτρων την ώρα θα παραδοθούν σταδιακά αφού πραγματοποιηθούν δοκιμαστικά στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Ήδη στην Ιταλία έχουν μεταβεί μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να λάβουν σχετική κατάρτιση και να φέρουν το πρώτο τρένο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα έχουν εννέα βαγόνια ένα εκ των οποίων θα είναι εστιατόριο και μπαρ, τρία βαγόνια πρώτης θέσης και τέσσερα οικονομικής. Κάθε τρένο θα μπορεί να μεταφέρει πάνω από 600 επιβάτες και ανέσεις καλύτερες του αεροπλάνου για ένα ξεκούραστο και γρήγορο ταξίδι.
Τα νέα τρένα θα μπορούν αναπτύσσουν ταχύτητες της τάξεως των 160 χιλιομέτρων στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, κι έτσι αυτή η γεωγραφική απόσταση θα καλύπτεται στις τρεις ώρες και ένα τέταρτο από τις τέσσερις που είναι σήμερα.
Το κόστος της όλης επένδυσης φτάνει τα 52 εκατομμύρια ευρώ.
Θράκη: Σε εγκατάλειψη ο σιδηρόδρομος
Την ίδια ώρα που όλα τα παραπάνω συμβαίνουν μετά Αθήνας – Θεσσαλονίκης, η ελληνική πολιτεία αποδεικνύει πως η Θράκη δεν είναι 100 χρόνια «πίσω» μόνο στην επανάσταση, αλλά και στα έργα της ελληνικής πολιτείας, καθώς ο σιδηρόδρομος τελεί υπό εγκατάλειψη.
Θυμίζουμε πως η πρώτη -και διαφημιζόμενη ως «προσωρινή»- απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ να διακοπούν τα δρομολόγια στον θρακιώτικο σιδηρόδρομο, λόγω συντήρησης, ήρθε στις 31 Ιουλίου 2019 και είχε αρχικό χρονοδιάγραμμα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Το χρονοδιάγραμμα όχι μόνο δεν τηρήθηκε, αλλά σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα κανείς δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας πότε θα σφυρίξει ξανά το τρένο στη Θράκη.
Σύμφωνα με πρόσφατη απάντηση δια στόματος του ίδιου του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή, το χρονοδιάγραμμα για τα νέα έργα αποκατάστασης του σιδηρόδρομου που απαιτούνται είναι… τρία χρόνια! «Έχουν εγκριθεί κονδύλια που προορίζονται για τη συντήρηση της γραμμής στο τμήμα Δράμας – Αλεξανδρούπολης. Έχουν ανατεθεί εργολαβίες συντήρησης και επισκευής του δικτύου με χρονοδιάγραμμα. Η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται σε διάστημα τριετίας. Παράλληλα μελετάται η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης».
Τα δρομολόγια μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Ξάνθης έχουν αναπληρωθεί μέσω λεωφορείων μεν, ωστόσο η παρατεταμένη εγκατάλειψη του θρακιώτικου σιδηρόδρομου, σε συνδυασμό με τα έργα που εξαγγέλλονται μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης, αλγεινή εντύπωση κάνει στους κατοίκους της περιοχής
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 17/1/2021}