Από Παρασκευή σε Παρασκευή μεταφέρονται οι ελπίδες των εμπόρων για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με φυσική παρουσία πελατών. Σαν κεραυνός εν αιθρία «έπεσε» στους μικρούς και μικρομεσαίους εμπόρους η είδηση για παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι και τις 17/01, λόγω πανδημίας. Οι έμποροι είδαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Λοιμωξιολόγων να εισηγείται μεν το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συγχρόνως όμως να εισηγείται παράταση του lockdown στο επιχειρείν, παρά την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί το περασμένο διάστημα.
Μάλιστα, προηγήθηκε προ βδομάδας η απόφαση αναστολής ακόμη και της εμπορικής πρακτικής του click away. Πλέον, η αγορά αναμένει ξανά την απογευματινή ενημέρωση της Παρασκευής, οπότε και θα γίνουν γνωστά τα επόμενα βήματα, που κανείς δεν γνωρίζει εάν θα είναι προς τα μπρος ή τα πίσω. Νωρίτερα την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί μέτρα στην κυβέρνηση. Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα δια στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.
Ανοιχτά σχολεία ή ανοιχτή αγορά;
Πάντως, τα τελευταία 24ωρα, έχει ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος γύρω από το δίλημμα: ανοιχτά σχολεία ή ανοιχτή αγορά, στον απόηχο ανάρτησης του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος τάχθηκε δημόσια υπέρ της ανοιχτής αγοράς.
«Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η τηλεεκπαίδευση», έγραψε χαρακτηριστικά.
ΟΕΕ Θράκης: «Δολοφονία της αγοράς»
«Οργή και απογοήτευση! Εκτός πραγματικότητας η νέα αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου η οποία ελήφθη ερήμην της αγοράς και των εμπόρων». Με αυτά τα λόγια η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ) σχολίασε την παράταση του lockdown στην αγορά, μεταφέροντας την πικρία της.
Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης τα εξής: «Οι ισχυρισμοί δε περί αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου κατά 8-9% λόγω της λειτουργίας της αγοράς με click-away χαρακτηρίζονται ως αστείοι, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά των πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτών, τον συνωστισμό εντός των super markets αλλά και τις καθημερινές εικόνες εκτός των τραπεζών. Η συμπεριφορά των εμπόρων υπήρξε υποδειγματική, από τον Μάρτιο του 2020 και καθόλη τη διάρκεια της υγιειονομικής κρίσης, και χαρακτηρίστηκε από υπευθυνότητα, συλλογική και ατομική, η οποία διασφάλισε τη δημόσια υγεία. Συντελείται δολοφονία της αγοράς και φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης».
Γ. Καρανίκας: «Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο»
Η παράταση του lockdown «στην αγορά εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας.
Την δήλωση του προέδρου κοινοποίησε -συντασσόμενος με το περιεχόμενό της- κι ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής. Ο κος Καρανίκας θυμίζει πως «δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του click away συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση» και αντιπαραβάλλει πως «αλλού γίνονται συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά ‘τα σπασμένα’ πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεν κρύβει την απογοήτευση των εμπόρων για «την άνιση μεταχείριση» και διαμηνύει πως η απογοήτευση «μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση», ξεκαθαρίζοντας πως «για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης».
Εκπτώσεις, με κλειστά μαγαζιά
Την ίδια ώρα, πρεμιέρα έκανε η χειμερινή περίοδος ενδιάμεσων εκπτώσεων, πλην όμως με κλειστή αγορά. Οι έμποροι μπορούν να κάνουν τις προσφορές τους μόνο διαδικτυακά και μετ’ εμποδίων.
Οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου, με τους εμπόρους να ευελπιστούν πως δεν θα χαθεί ανεπιστρεπτί μία ακόμη περίοδος τζίρου.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 12/1/2021}