Με επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, την οποία κοινοποιηθούν στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τους βουλευτές ΑΜΘ, τα Επιμελητήρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητούν πρόγραμμα ενίσχυσης των πληττόμενων λόγω κορωνοϊού επιχειρήσεων, μέσω ΕΣΠΑ, ύψους επί των 70εκ. ευρώ, σε 40.000 επιχειρήσεις, κατά το πρότυπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, από το μήνα Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, ενώ έχουν υποστεί λόγω του lockdown και των μέτρων που έχουν παρθεί αναγκαστικά, σημαντικές ζημίες, που σε πολλές περιπτώσεις είναι δυστυχώς ανεπανόρθωτες σύμφωνα με τα στοιχεία μας. Επιπρόσθετα, ο χειμώνας που ακολουθεί θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα μέχρι τώρα στοιχεία ιδιαίτερα δύσκολος, με ό,τι αυτό σημαίνει για χιλιάδες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας», αναφέρουν εκ προοιμίου τα Επιμελητήρια, τα οποία αναδεικνύουν ως success story ενίσχυσης του επιχειρηματικού κόσμου την πρωτοβουλία μέσω ΕΣΠΑ που ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Με απλά και ευέλικτα κριτήρια από πόρους του ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με μια αδιάβλητη διαδικασία μέσω απλοποιημένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πραγματικά το συγκεκριμένο παράδειγμα στήριξης αποτελεί καλή πρακτική για όλους», γράφουν.
Η πρόταση των Επιμελητηρίων
Η πρόταση των Επιμελητηρίων προς την ΠΑΜΘ έχει ως εξής: «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας οι πληττόμενες επιχειρήσεις με θέσεις εργασίας από 0 έως 50 άτομα, κάθε νομικής μορφής (ΑΕ,ΕΠΕ,ΟΕ,ΕΕ,ΙΚΕ, Ατομική, Συνεταιρισμός κλπ) αριθμούν περίπου 40.000. Οι εκτιμήσεις μας για την απαιτούμενη στήριξη είναι της τάξεως περίπου των 70 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είναι δόκιμο η επιλογή των επιχειρήσεων να είναι αυτές που έχουν πληγεί πραγματικά και σύμφωνα με τη μείωση που έχουν υποστεί, το επίμαχο διάστημα του 2020, των ακαθαρίστων εσόδων σε σύγκριση με τα έσοδα του αντίστοιχου τριμήνου του 2019 […]».
Καταληκτικά, τα Επιμελητήρια ζητούν άμεση ανάληψης τέτοιες πρωτοβουλίας, προκειμένου να μην αυξηθούν λουκέτα και ανεργία στους πέντε νομού, διότι –όπως αναφέρουν στην επιστολή τους- «στις περιπτώσεις των κρίσεων και ειδικότερα αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης της Πανδημίας που βιώνουμε, σημαντικοί παράγοντεςείναι η ορθότητα των μέτρων αλλά και η ταχύτητα απόφασης και εφαρμογής τους».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 17/9/2020}