Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν : Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην Αν. Μεσόγειο

Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν στην Κορσική λίγο πριν την ευρωμεσογειακή σύνοδο των 7. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε σχέση με το τι διημείφθη στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του πρωθυπουργού με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

Στη συνάντηση, τέθηκαν επί τάπητος το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ενόψει μάλιστα και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε δύο εβδομάδες καθώς και τα ζητήματα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι περισσότερα σε σχέση με το ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών θα κάνει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επίκεντρο τις ανακοινώσεις του στην ΔΕΘ.

Θα ακολουθήσει η Σύνοδος των MED7, όπου εκτός Ελλάδας και Γαλλίας συμμετέχουν Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα και Ισπανία, με τις δύο τελευταίες να ανήκουν στις χώρες που κράτησαν ίσες αποστάσεις το περασμένο διάστημα και επιχειρηματολογούσαν κατά των αυστηρών κυρώσεων προς την Άγκυρα.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός κατά τη σύνοδο των MED7 θα εστιάσει στο προσφυγικό αλλά και την τουρκική προκλητικότητα και θα θέσει προ των ευθυνών της την ΕΕ. 

Ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα

Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος και ο έλληνας πρωθυπουργός έσπευσαν να στείλουν νέα ηχηρά μηνύματα, με αποδέκτες την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως ως η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας: «Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή. Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας».

Επίσης, ο γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για πολλαπλασιασμό των προκλήσεων και απαράδεκτες πρακτικές που δεν αρμόζουν σε ένα μεγάλο κράτος, προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σε άρθρο το οποίο δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde- υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της».

«Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο» σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.in.gr/, 10/9/2020}