Έτοιμη να προχωρήσει στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων κυρώσεων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα τουλάχιστον με τα μηνύματα που έστειλαν από κοινού οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδρίασαν στο Βερολίνο. Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να άρει την επιθετική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσει τις πράξεις με τις οποίες αποπειράται να σφετεριστεί την κυριαρχία επί θαλασσίων ζωνών που ανήκουν σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, όπως είχε συμφωνηθεί στις 13 Ιουλίου, παρουσίασε χθες, δεύτερη μέρα του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στο Βερολίνο, μία κλιμακούμενη λίστα πιθανών κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Άγκυρα αν επιμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα αντίμετρα-κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία, εάν δεν συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν ως εξής:
Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες χωρών ΕΕ
Δυνατότητα μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων που εκταμιεύονται προς την Τουρκία
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών
Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κύπρου και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Ηχηρή παρέμβαση Μέρκελ
Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Παρασκευής είχε προηγηθεί ηχηρή παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, στην ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, με την οποία πήρε σαφή θέση ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.
Ερωτώμενη για την κρίση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας είπε: «Όλοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο» στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι στοιχειώδες οι δύο πλευρές (δηλαδή Ελλάδα και Τουρκία) να συνεχίσουν τον διάλογο. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις της με την Τουρκία», ανέφερε η Μέρκελ. Η ίδια σημείωσε πως όταν μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο θα τον ενημερώσει για τη στάση της Ευρώπης. «Παραταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία», πρόσθεσε η Καγκελάριος.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε καλέσει την Ευρώπη να λάβει πρωτοβουλίες κατά της τουρκικής προκλητικότητας.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 29/8/2020}