Ο απόλυτος διασυνοριακός παραλογισμός επικρατεί από την 1η Ιουλίου 2020 στο συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία. Η ελληνική Πολιτεία πήρε την απόφαση από τις αρχές Ιουλίου (αν και πρακτικά τέθηκε σε ισχύ από 05/07/20) να μην επιτρέπεται η είσοδος τουριστών από τη Νυμφαία.
Η απόφαση τουριστικού κλεισίματος ελήφθη για υγειονομικούς λόγους, με το βλέμμα στο δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού στα Βαλκάνια. Το πρώτο δεκαπενθήμερο έχουν καταγραφεί μία σειρά από αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς, που ζητούν το τουριστικό άνοιγμα των συνόρων. Πιο λογικό, ήταν το πρόσφατο αίτημα του προέδρου του ΕΒΕΡ Αντώνη Γραβάνη, να επιτραπεί η είσοδος τουριστών με επίδειξη πρόσφατου αρνητικού τεστ κορωνοϊού, κατά το υγειονομικό πρωτόκολλο του Προμαχώνα.
Σε λάθος κατεύθυνση τα τοπικά αιτήματα
Με δεδομένο όμως ότι τα αιτήματα πέφτουν στο κενό, φαίνεται ότι η ενέργεια των τοπικών φορέων διοχετεύεται σε λάθος κατεύθυνση. Όπως ενημερώνεται αρμοδίως ο «Χ» από την Ελληνική Αστυνομία, από το συνοριακό σημείο το διάστημα 01 έως και 13 Ιουλίου 2020 πραγματοποίησαν είσοδο στην Ελλάδα μέσω Νυμφαίας 5.511 ημεδαποί και έξοδο 6.055 επίσης ημεδαποί.
Πολύ απλά, περισσότεροι από 6.000 συμπολίτες μας έσπευσαν στη Βουλγαρία, μέσω Νυμφαίας, ενώ στη γειτονική χώρα υπάρχει δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού. Κατ’ αυτό τον τρόπο ενδέχεται να δημιουργηθεί υγειονομικός κίνδυνος στη Ροδόπη, ενώ συγχρόνως υπάρχει και διπλό οικονομικό πλήγμα στην περιοχή, το οποίο συνοψίζεται ως εξής: όχι μόνο δεν επιτρέπεται η είσοδος τουριστών (που αποφασίστηκε από τους επιστήμονες), αλλά συγχρόνως επιτρέπεται η έξοδος (άρα και η κατανάλωση χρημάτων) Ελλήνων στη Βουλγαρία.
Συνεπώς, οι όποιες «δυνάμεις» των τοπικών φορέων, καλύτερα να διοχετευτούν στη διόρθωση του διασυνοριακού παραλογισμού που επικρατεί, που ενώ απαγορεύει την είσοδο τουριστών από τη Νυμφαία στην Ελλάδα… επιτρέπει την έξοδο Ελλήνων από τη Νυμφαία (όπως φυσικά και την επιστροφή τους στην πατρίδα μέσω Νυμφαίας).
Άξιο αναφοράς είναι πως το χρονικό διάστημα 01 έως και 12 Ιουλίου 2020, εξήλθαν από το τελωνείο Κήπων περίπου 3.900 Έλληνες υπήκοοι, στην πλειοψηφία τους Θρακιώτες. Και σε αυτή την περίπτωση, οι υγειονομικοί και οικονομικοί κίνδυνοι –πέραν της εθνικής συγκυρίας- θα ‘πρεπε να έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των τοπικών φορέων.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 16/7/2020}