«Φωτιά» έχουν πάρει πολλές ραπτομηχανές σε όλη την επικράτεια του Έβρου, αφού γυναίκες από διάφορες περιοχές του νομού έχουν «στρατευτεί» στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και με όπλο της μηχανές ραψίματος, υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων στην καλή υγεία.
Αν και οι επιστήμονες ανά τον κόσμο δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συμφωνήσουν για το αν και πότε πρέπει να οι πολίτες να φορούν μάσκες, αυτές έχουν γίνει πλέον τόσο δυσεύρετες, όσο ένα ποτήρι νερό στην όαση και αυτός ήταν και ο λόγος που ομάδες Εβριτισσών ξεκίνησαν να ράβουν.
«Ξεκίνησε για λίγο, αλλά οι γυναίκες με πολλή όρεξη ράβουν», λέει στο «R» η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βύσσας Φανή Μπαχαρίδου, περιγράφοντας αυτό το οποίο συμβαίνει στο βορειότερο τμήμα του Έβρου. Στη Νέα Βύσσα, στα Ρύζια, στην Καβύλη και στη Στέρνα εντοπίζεται ο πυρήνας των κατασκευαστριών, τον οποίο ενισχύουν και γυναίκες από το Σουφλί, την Ορεστιάδα ακόμη και από την Ξάνθη.
Λίγο νοτιότερα, στο Διδυμότειχο, ο Σύλλογος «Θεοδώρα Καντακουζηνή» πρωτοστατεί στην κατασκευή μασκών. «Δεν είναι μόνο το ράψιμο. Κάποια μέλη μας, μπορεί να μην ράβουν, αλλά συμμετέχουν στην συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά των υλικών που απαιτούνται» εξηγεί στο «R» η πρόεδρος του συλλόγου Ευαγγελία Καραγιάννη και δίνει έτσι το περίγραμμα της προσπάθειας που είναι πολύ μεγαλύτερο από το εμβαδό που καλύπτει μία πάνινη μάσκα.
Οι γυναίκες δίνουν μάσκες σε όποιον τις χρειάζεται, όμως κατά προτεραιότητα εξυπηρετούνται τα Σώματα Ασφαλείας, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Νοσοκομεία. Όλες οι γυναίκες συμφωνούν πως δεν θα μείνει κανείς που έχει ανάγκη χωρίς μάσκα, ωστόσο δίνεται μία προτεραιότητα σε ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μάλιστα η προσπάθεια εστιάζεται στο να δίνονται περισσότερες από μία μάσκες στο κάθε άτομο, στη λογική του «μία πλένω, μία φοράω» ανάλογα με τις βάρδιες.
Στην Αλεξανδρούπολη, ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων επιδίδεται επίσης σε έναν αγώνα κατασκευής μασκών στο μέτρο των δυνατοτήτων του. «Στα χωριά έχουν άλλη άνεση με το θέμα «ράψιμο», εμείς εδώ δεν το έχουμε» λέει στο «R» η πρόεδρος του Συλλόγου Λένα Σαμαρά εξηγώντας ότι στο αστικό περιβάλλον υπάρχει μία μεγαλύτερη δυσκολία να βρεθούν εθελόντριες για ράψιμο καθώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη τεχνογνωσία. Ευτυχώς όμως υπάρχει η ίδια διάθεση για προσφορά και έτσι οι μάσκες «πλένονται, σιδερώνονται, πλισάρονται και ξανασιδερώνονται από εθελόντριες» πριν καταλήξουν στη ραπτομηχανή, η οποία εν προκειμένω τίθεται σε λειτουργία επί πληρωμή.
Πάντως και η κα Σαμαρά παρατηρεί ότι «η ζήτηση είναι μεγάλη».
Ο αριθμός των μασκών που έχουν ραφτεί έως τώρα είναι σχεδόν αδύνατον να προσδιοριστεί με ακρίβεια καθώς η προσπάθεια είναι σε εξέλιξη και η όρεξη των γυναικών πολύ μεγάλη. Εκτός από συγχαρητήρια, σε αυτές τις εργάτριες αξίζει και μία ευχή για «καλή δύναμη» την οποία μάλιστα έλαβαν και από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κα Φανή Μπαχαρίδου και στο πρόσωπό της ευχαρίστησε όλες τις γυναίκες του Έβρου που εργάζονται και δείχνουν το δρόμο του εθελοντισμού λέγοντας μάλιστα ότι «εσείς μου δίνετε δύναμη», όπως μετέφερε στο «R» η κα Μπαχαρίδου.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 9/4/2020}