Ολοένα μεγαλύτερη έκταση λαμβάνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συζήτηση για το κατά πόσο είναι σωστό/ασφαλές το να παραμένει ανοικτό το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία.
Πέρα από την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τη μεταναστευτική πίεση που ασκεί η γειτονική χώρα, στη φαρέτρα των επιχειρημάτων για το συγκεκριμένο αίτημα πρωταγωνιστεί πλέον και ο κορωνοϊός. Η Τουρκία ανακοίνωσε ελάχιστα κρούσματα του ιού, γεγονός το οποίο η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει με μεγάλο σκεπτικισμό καθώς η επέλαση του ιού είναι παγκόσμια αφ’ ενός και αφ’ ετέρου η Τουρκία συνορεύει με χώρες οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την ασθένεια.
Η περίπτωση της Τουρκίας
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την ανησυχία του για «την επιμονή της Τουρκίας να μην ανακοινώνει κρούσματα». Δεδομένου ότι στα ανατολικά σύνορά της, ειδικά με το Ιράν, μαίνεται εδώ και εβδομάδες επιδημία του Covid-19 με εκατοντάδες νεκρούς, ο ΠΙΣ θεωρεί απίθανο να μην υπάρχουν κρούσματα στη γείτονα.
Συστήνει ως εκ τούτου σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες «να θεωρούν την Τουρκία χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου», όπως αυτήν την στιγμή είναι δυστυχώς και η δοκιμαζόμενη Ιταλία, και να αντιμετωπίζουν ανάλογα κάθε ταξιδιώτη ή διερχόμενο από αυτήν (την Τουρκία).
Στην ίδια γραμμή -περί κλεισίματος των συνόρων- συντάσσεται και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, γράφοντας: «Όταν δεν έχεις εμπιστοσύνη στα στοιχεία που δίνει η γειτονική χωρά για τον κορωνοϊό, έχεις δυο (δύσκολες όντως) επιλογές:
1) αυστηρότατο υγειονομικό έλεγχο στους εισερχόμενους (με το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να γίνει)
2) κλείσιμο τελωνείου. Σίγουρα, η δεύτερη επιλογή είναι π ά ρ α πολύ δύσκολη (για δεκάδες λογους που δε θα αναφέρω τώρα εδώ).
αναμένουμε…»
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 15/3/2020}