Λιμάνι Π. Λάγος Με περιφράξεις, οικίσκους και κάμερες ασφαλείας- Μέχρι τέλος Μαρτίου η ολοκλήρωση των έργων

Κων. Ζουρνατζίδου: Σε εξέλιξη και το «Master Plan» – Και άλλα αιτήματα για Λάγος και Αλιευτικά Καταφύγια Φαναρίου, Μαρώνειας και Ιμέρου σε «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» και ΕΣΠΑ

 

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπολογίζεται ότι θα αποπερατωθεί το έργο που αφορά στην τοποθέτηση περίφραξης, θυρών, προκατ οικίσκων και καμερών ασφαλείας στο εμπορικό τμήμα του Λιμανιού του Πόρτο Λάγους, ενώ παράλληλα τρέχει και το «Master Plan», όπως εξηγεί στην «Θ» η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων. Η κα Κωνσταντίνα Ζουρνατζίδου παράλληλα αναφέρεται και στα νέα αιτήματα που έχουν κατατεθεί σε «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» και «ΕΣΠΑ» για το Πορτο Λάγος αλλά και για τα Αλιευτικά Καταφύγια Φαναρίου, Μαρώνειας και Ιμέρου.

«ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ – ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟ MASTER PLAN»

Ειδικότερα η κ. Ζουρνατζίδου αναφέρει ότι «πρόκειται για το έργο Προμήθεια και Τοποθέτηση Περίφραξης, Θυρών, Προκατασκευασμένων Οικίσκων και Καμερών Ασφαλείας για το εμπορικό τμήμα του Λιμένα Πόρτο Λάγος στα πλαίσια υλοποίησης του Σχέδιου Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης. (Σ.Α.Λ.Ε). Το έργο υλοποιείται αυτήν την στιγμή και υπολογίζω ότι θα αποπερατωθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Είναι ένα έργο απαραίτητο για την νόμιμη και ασφαλή λειτουργία του λιμανιού και ήταν προϋπόθεση και για τις διεθνείς μεταφορές. Προσπαθούσαμε πολλά χρόνια να το εντάξουμε κάπου. Τα καταφέραμε και όλα βαίνουν καλώς ως προς αυτό. Δεν έχει τοποθετηθεί τίποτα. Έχουν έρθει οι οικίσκοι. Οι κάμερες έχουν έρθει αλλά είναι στην υπηρεσία. Πρώτα θα τοποθετηθούν οι περιφράξεις και έπειτα οι κάμερες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός. Το δεύτερο έργο που είχαμε, το master plan είναι σε διαδικασία διαγωνισμού. Θεωρώ ότι και αυτό σε λίγες ημέρες θα προχωρήσει, θα έχουμε ανάδοχο, οπότε έχει δρομολογηθεί και αυτό».

«ΣΚΟΠΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ, ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΩΝ»

Η σκοπιμότητα και τα αποτελέσματα και των δύο έργων, είναι η ανάπτυξη του λιμανιού ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση των επιβατών, των πλοίων και των φορτίων, η αναβάθμιση του κύρους και η αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Λιμενικού Ταμείου, ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών και κτιριακών υποδομών καθώς και η ενίσχυση της θέσης του Λιμενικού Ταμείου στην λιμενική αγορά στην οποία δραστηριοποιείται» τόνισε επίσης η ίδια.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΡΤΟ – ΛΑΓΟΣ, ΦΑΝΑΡΙ, ΜΑΡΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΙΜΕΡΟ ΣΕ «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» ΚΑΙ ΕΣΠΑ

Αναφορικά με τα νέα αιτήματα για χρηματοδότηση σε «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» και ΕΣΠΑ, η κ. Ζουρνατζίδου υπογραμμίζει ότι «έχουμε καταθέσει στον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» αίτημα για χρηματοδότηση μελετών ύψους 445.000 ευρώ. Συγκεκριμένα για: Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων για τον Λιμάνι Πόρτο – Λάγους, μελέτη ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου, μελέτη επισκευής κρηπιδωμάτων για το Π. Λάγος. Για το Αλιευτικό Καταφύγιο Φαναρίου καταθέσαμε μελέτη ανάπλασης εξομοιούμενης ζώνης και περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, ενώ για το Αλιευτικό Καταφύγιο Μαρώνειας, καταθέσαμε μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων καθώς και μελέτη ανάπλασης της εξομοιούμενης ζώνης. Έχουμε καταθέσει επίσης προτάσεις και στο ΕΣΠΑ ύψους 2.997.000 σχεδόν και αφορούν σε προμήθεια και τοποθέτηση 15 πυργίσκων εξυπηρέτησης σκαφών για το Λιμάνι Πόρτο Λάγους (προϋπολογισμού 124.000 ευρώ), σε ασφαλτόστρωση 6000 τ.μ. στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού (προϋπολογισμού 110.000 ευρώ) και 2000 τ.μ. στο νότιο τμήμα για την καλύτερη πρόσβαση στην ράμπα ανέλκυσης – καθέλκυσης σκαφών (προϋπολογισμού 50.000 ευρώ) και σε προμήθεια και εγκατάσταση ιστών και φωτιστικών σωμάτων led (προϋπολογισμού 192.000 ευρώ). Για το Αλιευτικό Καταφύγιο Αβδήρων, οι προτάσεις αφορούν σε ανάπλαση εξομοιούμενης ζώνης (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ) και σε προμήθεια και τοποθέτηση 20 πυργίσκων εξυπηρέτησης σκαφών (προϋπολογισμού 165.000 ευρώ), ενώ για το Αλιευτικό Καταφύγιο Φαναρίου, οι προτάσεις αφορούν σε 30 πυργίσκους εξυπηρέτησης σκαφών (προϋπολογισμού 248.000 ευρώ), σε 60 ιστούς με 120 φωτιστικά σώματα LED (προϋπολογισμού 320.000 ευρώ), σε ανάπλαση της εξομειούμενης ζώνης (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ). Τέλος για το Αλιευτικό Καταφύγιο Μαρώνειας, κατατέθηκαν προτάσεις για ιστούς και φωτιστικά σώματα LED (προϋπολογισμού 80.000 ευρώ), για πυργίσκους εξυπηρέτησης σκαφών (προϋπολογισμού 82.000 ευρώ), για ανάπλαση της εξομειούμενης ζώνης (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ), ενώ για το Αλιευτικό Καταφύγιο Ιμέρου, η πρόταση αφορά σε ιστούς και φωτιστικά σώματα LED (προϋπολογισμού 60.000 ευρώ) και σε πυργίσκους εξυπηρέτησης σκαφών (προϋπολογισμού 66.000 ευρώ)».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 8/2/2020}