Με ένα ακόμη σκάφος που θα ενισχύσει τις περιπολίες του στη θάλασσα ενισχύθηκε το Λιμενικό Σώμα στην Αλεξανδρούπολη. «Έχουμε τη χαρά να έχουμε στην κατοχή μας ένα σκάφος με εξαιρετικές ικανότητες, το οποίο μπορεί να αναπτύσσει πολύ μεγάλες ταχύτητες και να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες, λόγω των πολύ μεγάλων δεξαμενών που διαθέτει. Θα βοηθήσει άμεσα τόσο στην έρευνα και διάσωση, όσο και στην καταπολέμηση του κοινού εγκλήματος στην περιοχή», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, που βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και παρακολούθησε την τελετή
Η προμήθεια του σκάφους εντάσσεται στην συνολική επιχείρηση αναβάθμισης του στόλου του Λιμενικού Σώματος που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση από το 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο βάθος τριετίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στο σχόλιο του και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης που επίσης παρέστη στην τελετή: «Είμαι χαρούμενος γιατί και ο Οργανισμός Λιμένος συνέβαλε ώστε να έχουμε αυτό το σκάφος και δείχνει ότι ο Οργανισμός πρέπει να έχει -και έχει- αυξημένη αίσθηση της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά.
Παράτυποι μετανάστες στο «φόντο» της τελετής
Την ώρα ακριβώς που ο ιερέας της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης ευλογούσε το σκάφος τελώντας τον αγιασμό του, το μεγαλύτερο σκάφος του Λιμενικού Σώματος μετέφερε στην ακτή μία ομάδα παράτυπων μεταναστών που ήταν περισσότεροι από είκοσι.
Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, υπήρχαν πολλές λέμβοι με τον αριθμό των επιβατών τους να μην μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς, πριν γίνει η περισυλλογή τους.
Ερωτώμενος σχετικά, ο κος Τεμπονέρας απάντησε ότι «ο σχεδιασμός για το μεταναστευτικό ζήτημα ανήκει στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εμείς βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, αλλά σε πρώτη φάση βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεργασία με την Αστυνομία και τις υπηρεσίες του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο» και παραδέχτηκε ότι «όντως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη μεταναστευτική ροή κυρίως από την Τουρκία την οποία βρισκόμαστε σε συνεννοήσεις προκειμένου να βρούμε όλες τις απαραίτητες υποδομές αλλά και τους τρόπους να την αντιμετωπίσουμε».
Πάντως, παραμένει γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη δεν διαθέτει καμία υποδομή υποδοχής παράτυπων μεταναστών, πλην του «πρόχειρου» γραφείου, που στήνεται κατά περίπτωση σε ένα από τα ΤΟΛ του Οργανισμού Λιμένος.
Εν τω μεταξύ, στις παράπλευρες συνέπειες της κατάστασης που επικρατεί με το προσφυγικό ζήτημα, εντάσσεται και ο σωρός από τις κατασχεμένες λέμβους, οι οποίες βρίσκονται μπροστά στην είσοδο του Οργανισμού Λιμένος, αλλά κανείς δεν δηλώνει αρμόδιος για την καταστροφή τους.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 24/6/2019}