Αφορμή ανάδειξης του μέχρι τώρα σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει την ανάδειξη πέντε θρησκευτικών μνημείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω ΕΣΠΑ, ήταν η επερώτηση που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Αναστάσιος Ναθαναηλίδης, στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Ο κος Ναθαηνλίδης διερωτήθηκε σχετικά με τη χρηματοδότηση αποκατάστασης του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, κατηγορώντας την διοίκηση ότι “η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων δεν έχει σχέση με αυτό το έργο”, και ζητώντας μεταξύ άλλων “να δοθούν τα λεφτά για την ανάδειξη χριστιανικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων”. Ρώτησε επίσης, ποια είναι τα αντίστοιχα κονδύλια που έχουν δοθεί για χριστιανικά και βυζαντινά μνημεία.
“Διαφωνώ απόλυτα με την τοποθέτησή σας”, απάντησε ο Χρήστος Μέτιος, ο οποίος για το ένα σκέλος της απάντησης σημείωσε πως “στον τόπο μας κατοικούν και συμπολίτες μας με άλλη θρησκεία. Πρέπει να τους διευκολύνουμε να ασκήσουν το θρησκευτικό τους καθήκον, όχι να δημιουργούμε προβλήματα”. Για το δεύτερο σκέλος της απάντησης σημείωσε ότι “είναι μία σειρά από μνημεία και υπάρχουν κι άλλα που θα ακολουθήσουν. Η απόφαση αυτή δεν είναι απλώς σωστή, αλλά είναι η κεντρική πολιτική μας”.
Τα πέντε έργα και το προφίλ τους
Ανέδειξε κατόπιν ο περιφερειάρχης τα πέντε θρησκευτικά μνημεία της ΠΑΜ-Θ στα οποία ήδη πραγματοποιούνται εργασίες μέσω το Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας.
“Χρηματοδοτούμε πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία του τόπου μας. Υπάρχουν πολλά τέτοια, μεταξύ των οποίων και το τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου, που είναι ένα από τα παλιότερα τεμένη στην περιοχή μας, το οποίο πρέπει να συντηρηθεί, να αναδειχθεί κι έτσι να προσελκύσουμε και επισκέπτες, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού”, είπε.
Επίσης, όπως πληροφόρησε, διατίθενται περίπου 1,5 εκ ευρώ για την Βασιλική Β’ στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Θυμίζουμε ότι το έργο έχει στόχο έχει την προστασία του μνημείου από την φθορά, την στερέωση και συμπλήρωση των σωζόμενων τμημάτων του καθώς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σπουδαιότητάς του.
Επίσης, 1,9 εκ ευρώ για την αποκατάσταση του μητροπολιτικού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κομοτηνή. Αντιμετωπίζονται τα δομικά και οικοδομικά προβλήματα του ναού ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά του. Γίνεται εκσυγχρονισμός των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αναμόρφωση των βοηθητικών του χώρων ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητά του. Πραγματοποιούνται επεμβάσεις για την αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη του κτιρίου.
Ακόμη, 740.000 ευρώ για τον ναό Αγίας Σοφία Δράμας, που είναι το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο στην Δράμα. Γίνονται εργασίες καθαρισμού και στερέωσης τμημάτων της τοιχοποιίας, επικεραμώσεις, αποκατάσταση και συντήρηση τοιχογραφιών, αποκάλυψη της δυτικής πλευράς και διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του μνημείου, τοποθέτηση συστήματος φωτισμού, εκτύπωση ειδικού πληροφοριακού υλικού, τοπογραφική και φωτογραφική αποτύπωση.
Και 616.000 ευρώ για το εκκλησιαστικό μουσείο – Ιμαρέτ στην Κομοτηνή. Το έργο περιλαμβάνει την συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου, την συντήρηση των αντικειμένων της εκκλησιαστικής συλλογής, την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την ανακαίνιση του κτιρίου υποδοχής και των βοηθητικών χώρων. Επίσης, θα γίνει τοποθέτηση εποπτικού και ενημερωτικού υλικού.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 2/3/2019}