Πιο αναλυτικά:
Επιχείρηση “ανάσα” θέτει σε εφαρμογή η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, εκμεταλλευόμενη την εικόνα ύφεσης που παρουσιάζει αυτό το διάστημα η πανδημία κορωνοϊού και την αυξημένη διαθεσιμότητα κλινών νοσηλείας. Στο εξής τα νοσοκομεία Ξάνθης και Κομοτηνής δεν θα να νοσηλεύουν νέα περιστατικά κορωνοϊού, αλλά θα τα παραπέμπουν στο νοσοκομείο αναφοράς για την περιοχή της Θράκης, το Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης. Σταδιακά, το ίδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στο νοσοκομείο Δράμας, το οποίο θα εξυπηρετείται από αυτά της Καβάλας και των Σερρών, ενώ το Κιλκίς και η Χαλκιδική θα μεταφέρουν τους ασθενείς με COVID-19 στη Θεσσαλονίκη.
Το σχέδιο, που μπαίνει σε εφαρμογή με πρωτοβουλία του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη , έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση περιφερειακών νοσοκομείων που δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις το τελευταίο δίμηνο, χωρίς σε ορισμένες περιπτώσεις να διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή και το εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια. Επίσης, ενόψει και του τρίτου κύματος της πανδημίας, στοχεύει να δώσει τις απαραίτητες “ανάσες” στο υγειονομικό προσωπικό, που εργάστηκε στα “κόκκινα” την περασμένη περίοδο, με συνεχόμενες βάρδιες, χωρίς άδειες και ρεπό. Η διάρκεια εφαρμογής του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το αν και πότε θα ξεσπάσει το αναμενόμενο τρίτο κύμα, με την πρόβλεψη να οργανωθούν εκ νέου κλινικές COVID με επάρκεια κλινών στα νοσοκομεία όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, εφόσον υπάρξει νέα έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων.
“Το σχέδιο έχει σκοπό να αποσυμφορήσει ορισμένα περιφερειακά νοσοκομεία και να τους δώσει τον χρόνο να αναδιοργανωθούν, ενόψει του νέου κύματος. Τα νοσοκομεία αυτά θα επιστρέψουν σταδιακά σε μια μορφή που θα μοιάζει με αυτή του περασμένου Οκτωβρίου, πριν από το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος. Σε περίπτωση νέας έξαρσης κρουσμάτων θα ριχθούν και πάλι στην μάχη με νέες δυνάμεις. Αν το τρίτο κύμα δεν έρθει, κάτι που όλοι το ελπίζουμε, θα παραμείνει η κατάσταση ως έχει”, εξηγεί στο iatronet ο κ. Τσαλικάκης και περιγράφει πώς θα γίνεται στο εξής η διαχείριση των περιστατικών COVID-19. “Τα μικρότερα νοσοκομεία θα εξακολουθήσουν να διαχειρίζονται τα ύποπτα περιστατικά. Μετά από ένα θετικό PCR τεστ, και εφόσον το περιστατικό χρήζει νοσηλείας, αυτό θα διακομίζεται στο νοσοκομείο αναφοράς της περιοχής. Επίσης, θα μεταφέρονται τα πιο βαριά περιστατικά από όσα ήδη νοσηλεύονται στις κλινικές COVID αυτών των νοσοκομείων”.
Το σχέδιο αφορά αποκλειστικά τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε απλές κλινικές κορωνοϊού των συγκεκριμένων νοσοκομείων, οι οποίες σταδιακά θα αδειάσουν με την ολοκλήρωση της νοσηλείας όσων βρίσκονται σήμερα σ΄ αυτές, και όχι στις ΜΕΘ όσων νοσοκομείων διαθέτουν.
“Σήμερα, υπάρχει μια ύφεση που μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο. Στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” της Θεσσαλονίκης, που νοσηλεύει αποκλειστικά ασθενείς με COVID, υπάρχουν διαθέσιμα 45 κενά κρεβάτια. Αυτό ούτως ή άλλως λειτουργεί ως δεξαμενή αποσυμφόρησης και μεταφέρονται εκεί περιστατικά από το ΑΧΕΠΑ και το “Ιπποκράτειο”. Στο εξής θα νοσηλεύει και ασθενείς που θα μεταφέρονται από τα νοσοκομεία Κιλκίς και Πολυγύρου», τόνισε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ. Στην ίδια λογική, τα νοσοκομεία Σερρών και Καβάλας θα δέχονται περιστατικά COVID από τη Δράμα, ενώ η Αλεξανδρούπολη θα νοσηλεύει ασθενείς από τους άλλους δύο νομούς της Θράκης – Ξάνθης και Ροδόπης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 12/1/2021}