Άμεση ήταν η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, σε φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου 26/06 στην Κομοτηνή. Πιο αναλυτικά, σε κεντρικό σημείο της πόλης και συγκεκριμένα επί της οδού 14ης Μαΐου πίσω από το χειμερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι.
Χάρη στην επέμβαση δύο επανδρωμένων πυροσβεστικών οχημάτων, οι φλόγες γρήγορα περιορίστηκαν στο συγκεκριμένο οίκημα και δεν επεκτάθηκαν. Δεξιά κι αριστερά του εγκαταλειμμένου σπιτιού, υπάρχουν κατοικημένα σπίτια πολλών ορόφων (με το αριστερά να εφάπτεται στο καμένο), τα οποία πιθανόν να κινδύνευαν -ίσως κι οι διαμένοντες σε αυτά-, εάν δεν περιορίζονταν άμεσα οι φλόγες.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η γειτονιά παρακολούθησε με αγωνία την επιχείρηση, ιδίως οι κάτοικοι των γύρω σπιτιών, που απομακρύνθηκαν προληπτικά από αυτά. Αγωνία για το τι θα γινόταν, εάν η φωτιά έκαιγε το παρακείμενο πολυώροφο κτίριο στο οποίο ζουν, εξέφρασαν αρκετοί πολίτες που κατέβηκαν γρήγορα στο δρόμο.
Την περιοχή απέκλεισε η ΕΛΑΣ. Τα αίτια της φωτιάς διερευνώνται αρμοδίως.
125 ετοιμόρροπα κτίρια
Το συγκεκριμένο κτίριο που τυλίχθηκε στις φλόγες, όμως, δεν είναι το μοναδικό εγκαταλελειμμένο κι ετοιμόρροπο στην Κομοτηνή. Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που φωτιά ξεκινάει από τέτοιου τύπου οίκημα. Μάλιστα, σε παρατημένα σπίτια πολλές φορές βρίσκουν «καταφύγιο» οικογένειες αστέγων, θέτοντας όμως με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο τους εαυτούς τους αλλά και τη γειτονιά, εάν ξεσπάσει φωτιά.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας 125 είναι τα επιβεβαιωμένα ετοιμόρροπα κτίρια στον Δήμο Κομοτηνής. Αρκετά εξ αυτών βρίσκονται μεταξύ πολυώροφων οικοδομών, σε πολυσύχναστες γειτονιές της πόλης, κάτι που τα καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνα σε τυχόν φυσική καταστροφή (φωτιά, σεισμό ή πλημμύρα).
Σε συνεργασία του ΥΠΕΝ με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καταγράφονται ποια από τα ετοιμόρροπα κτίρια της χώρας θεωρούνται «επικινδύνως ετοιμόρροπα», προκειμένου να υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τέτοιες διαδικασίες συνήθως παίρνουν πολλά χρόνια, ο Δήμος Κομοτηνής ίσως θα έπρεπε να αποκλείσει τις εισόδους αυτών των σπιτιών, προς ασφάλεια όλων, μεριμνώντας συγχρόνως για τη φροντίδα ανθρώπων που ενδεχομένως να έχουν βρει πρόχειρο κατάλυμα σε αυτά.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 29/6/2021}