Αναστάτωση από τις επιπτώσεις της πανδημίας επικρατεί στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες της ΑΜΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου Συνδέσμων Βιομηχανιών-Βιοτεχνών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Γιορδαμλή, που μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη.
Χαρακτηριστικό είναι πως τα κόστη εφοδιασμού το τελευταίο διάστημα έχουν εκτοξευτεί. «Το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει εκτοξευτεί: από εκεί που στο παρελθόν ένα κοντέινερ από την Κίνα ερχόταν με κόστος κάτω των 1000 ευρώ, πλέον έχει… υπερπενταπλασιαστεί. Είναι μέρος της αναστάτωσης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Στην περιοχή μας είναι πολλαπλάσια τα προβλήματα, γιατί υπάρχει απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, η περιοχή λειτουργεί χρόνια χωρίς σιδηρόδρομο, το κόστος με τους σταθμούς διοδίων στην Εγνατία Οδό αυξάνεται κάθε χρόνο και τα λιμάνια είναι σε διαδικασία εξέλιξης αλλά ακόμη στον σχεδιασμό. Ως εκ τούτου οι παραγωγικές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από υποδομές, αναγκάζονται να λειτουργούν με αυξημένο κόστος. Γι’ αυτό υπάρχουν συνεχείς οχλήσεις προς την πολιτεία, να τελειώνουμε με τα μεγάλα έργα κι υποσχέσεις να γίνονται πράξεις στον χρόνο που έχουν υποσχεθεί», δήλωσε.
Αγωνία για το μέλλον
Επί του παρόντος, βιοτέχνες και βιομήχανοι της Θράκης αγωνιούν, διότι δεν γνωρίζουν πως θα διαμορφωθεί το μετα-covid τοπίο. «Υπάρχει φόβος, ότι εάν η πολιτεία δεν αντιδράσει κι ειδικά εάν η Διακομματική Επιτροπή Θράκης δεν προτείνει στην εκτελεστική εξουσία συγκεκριμένα μέτρα, που θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις εδώ και θα δώσουν πραγματικά κίνητρα σε άλλες επιχειρήσεις να επενδύσουν μακριά από τις οργανωμένες υποδομές της χώρας, η περιοχή θα συνεχίζει να διολισθαίνει προς τα κάτω», σύμφωνα με τον κο Γιορδαμλή.
Ο πρόεδρος χαρακτήρισε τη Διακομματική ως «το σωστό βήμα για να ασχοληθεί με τα προβλήματα της περιοχής», ξεκαθάρισε όμως πως το ζήτημα είναι να προχωρήσει –υποχρεωτικά και χειροπιαστά- ένα πλαίσιο αναπτυξιακών δράσεων για την περιοχή. «Να είναι απτά και συγκεκριμένα όσα θα προταθούν», ζήτησε ο εκπρόσωπος βιοτεχνών-βιομηχάνων, με δεδομένο πως «οι προκλήσεις κι οι δυσκολίες είναι μπροστά μας. Η αγορά δείχνει να ανοίγει, αλλά όχι έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Χρειάζεται προσοχή και σε τοπικό επίπεδο αλληλοϋποστήριξη, ώστε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, η περιοχή μας να έρθει σε τροχιά ανάπτυξης».
Τέλος, ως προς 12% και την επιστολή του Δικτύου -που κοινοποίησε στη Βουλή πρόσφατα ο Αναστάσιος Δημοσχάκης- ο Χρήστος Γιορδαμλής παρατηρεί μεν πως υπάρχει «πολιτική βούληση» να τελειώσουν οριστικά οι συμψηφισμοί χρωστούμενων από το μισθοδοτικό κόστος εργασίας 2010-15, ωστόσο υπάρχουν ακόμη προβλήματα με τη διαδικασία.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 11/7/2021}