Το περίφημο δάσος της Δαδιάς είναι το κόσμημα του νομού Εβρου και ο παράδεισος των αρπακτικών πουλιών της Ελλάδας. Βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. περίπου από την Αλεξανδρούπολη. Η οικολογική σημασία του δάσους είναι τεράστια αφού φιλοξενεί στην προστατευόμενη περιοχή των 73.000 στρεμμάτων μεγάλους και ποικίλους πληθυσμούς αρπακτικών πουλιών και ερπετών. Στους δύο πυρήνες προστασίας φωλιάζουν περισσότερα από 120 είδη πουλιών και μαζί με τους άφθονους καλοκαιρινούς και χειμερινούς επισκέπτες, έχουν καταγραφεί συνολικά 227 είδη. Εκείνο όμως που κάνει το δάσος της Δαδιάς ξεχωριστό είναι τα αρπακτικά πουλιά. Εδώ έχουν παρατηρηθεί τα 36 από τα 38 είδη που υπάρχουν στην Ευρώπη και ανάμεσα στους μόνιμους κάτοικους τους δάσους συναντάμε σπάνιους μαυρόγυπες, όρνια, χρυσαετούς, βασιλαετούς και αετογερακίνες. Η παρατήρηση των πουλιών θέλει προσεκτικές και διακριτικές κινήσεις ακολουθώντας τα καλοσχεδιασμένα και σημασμένα μονοπάτια μέσα στο δάσος, ή πηγαίνοντας με το μικρό λεωφορείο του οικοτουριστικού κέντρου Δαδιάς στο παρατηρητήριο απέναντι από τη λεγόμενη ταΐστρα, ένα ξέφωτο που εφοδιάζεται τακτικά με νεκρά ζώα, ή υπολείμματα σφαγείων. Οσοι θέλουν μπορούν να τα συνδυάσουν ακολουθώντας το μιας ώρας μονοπάτι με την πορτοκαλί σήμανση πίσω από το κέντρο ενημέρωσης μέχρι το καταφύγιο και γυρνώντας σε 45 λεπτά από το άλλο με την κίτρινη σήμανση. Εκτός από τα πουλιά, το πευκοδάσος της Δαδιάς είναι υπέροχο, ενώ στη περιφέρεια της προστατευόμενης περιοχής κυριαρχούν οι βελανιδιές και άλλα φυλλοβόλα. Εδώ, επίσης, βρίσκουν καταφύγιο 41 είδη ερπετών, αλλά και μεγάλα θηλαστικά όπως λύκοι, αγριόγατοι και ζαρκάδια.
- Κέντρο πληροφόρησης Δαδιάς: 25540 32209
- Το όνομα Δαδιά σχετίζεται με το παρακείμενο προστατευόμενο δάσος (δαδί: προσάναμμα), αλλά και στην οθωμανική περίοδο ονομαζόταν “Τσιάμ-Κεμπίρ”, δηλαδή «χωριό του Μεγάλου Πεύκου».
- Στη κορυφή Γκίμπρενα, κοντά στο χωριό υπάρχουν ερείπια βυζαντινού κάστρου της Ιουστινιάνειας περιόδου, που πιθανότατα είχε κτιστεί για προστασία της Εγνατίας οδού. Η μονή Δαδιάς αναστηλώθηκε το 1950, επειδή είχε υποστεί πλήρη καταστροφή στους βαλκανικούς πολέμους (αρχή 20ου αι.).
- Από το χωριό ξεκινά η περιήγηση στο δάσος.
- Πληροφορίες και ξεναγήσεις: στο Oικοτουριστικό Kέντρο που περιλαμβάνει ξενώνα, αναψυκτήριο, Κέντρο Ενημέρωσης.
Oι φωτογραφίες των πουλιών είναι του Πέτρου Μπαμπάκα / Aρχείο Φορέα Διαχείρισης Ε.Π. Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.