Η ομιλία της Αυτού Εξοχότητας, του Πρέσβη, Fadey Charchoghlyan με την ευκαιρία της 104ης επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας στην Ξάνθη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 12 Μαΐου, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης , στην καπναποθήκη Π η κεντρική πολιτική εκδήλωση των φετινών εκδηλώσεων για την 104η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Χαιρετισμό μεταξύ άλλων απήθυνε στα Αρμένικα και η πρόξενος της Δημοκρατίας της Αρμενίας  κ. Άννα Χατσαντριάν εκφωνώντας και τις σκέψεις της Αυτού Εξοχότητας, του Πρέσβη, Fadey Charchoghlyan

Διαβάστε τον χαιρετισμό:

Ο Απρίλιος του 1915 γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην ιστορία του Αρμενικού λαού – στην Οθωμανική Αυτοκρατορία διαπράχθηκε Γενοκτονία κατά των Αρμενίων– η πρώτη Γενοκτονία του εικοστού αιώνα, που άνοιξε το δρόμο για τις μελλοντικές Γενοκτονίες και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Με την σύλληψη και την σφαγή εκατοντάδων Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, η κυβέρνηση των Νεότουρκων διέπραξε αυτό το βάρβαρο σχέδιο της κρατικής της πολιτικής, το οποίο είχε υιοθετηθεί τόσο από τους ίδιους, όσο και από τους αιμοδιψείς προκατόχους τους, κάνοντας με τον τρόπο αυτό την αρχή της μαζικής εξόντωσης των Αρμενίων.

Αγαπητοί Φίλοι,

Το 1915 η ιστορία χιλιετηρίδων του Αρμενικού λαού χωρίστηκε στα δύο – πριν από αυτή τη τραγική ημερομηνία και μετά. Τα θραύσματα των Αρμενίων που ως εκ θαύματος διασώθηκαν από την εξόντωση, τον βίαιο εκτοπισμό εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο·αργότερα, μαζί με τους απογόνους τους, ξεκίνησαν να αγωνίζονται για το Δίκαιο Αίτημα της αναγνώρισης και καταδίκης της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Οι περισσότεροι από εμάς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ είμαστε σίγουρα οι απόγονοι των επιζήσαντων της Γενοκτονίας, για τους οποίους – και όπως για όλους τους Αρμένιους – η Μνημόνευση της Αρμενικής Γενοκτονίας δεν αποτελεί μόνο απόδοση φόρου τιμής στους προγόνους μας, αλλά είναι επίσης και υποχρέωση μπροστά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, για να θυμάται τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν και για να γίνουν βήματα με στόχο να αποκλεισθεί η επανάληψη των.

Συνεχίζουμε να τιμούμε την Μνήμη των ενάμιση εκατομμυρίων αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας. Μίας Γενοκτονίας που διαπράχθηκε κατά του Αρμενικού λαού στην ιστορική του Πατρίδα. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης και των καταπατημένων δικαιωμάτων του Λαού μας. Είμαι βέβαιος, ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα Ζήτημα και μία Δίκη του Αρμενικού λαού, διότι το έγκλημα εναντίον ενός λαού, είναι επίσης και ένα έγκλημα εναντίον ολόκληρης της ανθρωπότητας, και όπως έδειξε αργότερα η πορεία της ιστορίας, το μη αναγνωρισμένο και μη καταδικασμένο έγκλημα, παράγει νέα κακοήθη βλαστάρια· η ατιμωρησία ενός εγκλήματος ενθαρρύνει ορισμένους να διαπράξουν νέα εγκλήματα.

Ο Αρμενικός λαός, πολλές φορές, από διάφορα βήματα, έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στις χώρες και τις προσωπικότητες που υποστήριξαν και βοήθησαν στο έργο της αναγνώρισης και καταδίκης της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Μερικοί από τους Συμπατριώτες μας, που ως εκ θαύματος επέζησαν της Γενοκτονίας βρήκαν άσυλο στην ομόθρησκη και της ίδιας μοίρας φιλόξενη χώρα των Φίλων Ελλήνων, όπου μέχρι και σήμερα ζουν και εργάζονται, δίπλα-δίπλα στους Έλληνες αδελφούς και αδελφές τους.

Η Δημοκρατία της Αρμενίας και η Αρμενική Κοινότητα της Ελλάδος είναι αιωνίως ευγνώμονες σε αυτή την χώρα, με την οποία οι αιώνιοι δεσμοί και οι θερμές αμοιβαίες σχέσεις συνεχίζουν να ενισχύονται με την αποτελεσματική συνεργασία των δύο φιλικών χωρών.

Τον Απρίλιο του 1996 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε και καταδίκασε την Αρμενική Γενοκτονία, προσχωρώντας στην αξιότιμη τάξη των κρατών που αναγνώρισαν την Αρμενική Γενοκτονία. Είμαστε ευγνώμονες στους πιστούς μας φίλους και για αυτό επίσης.

Θα ήθελα να εκφράσω επίσης ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στην Ελλήνο- Αρμενική Κοινότητα, χάρη στις προσπάθειες της οποίας εδώ και χρόνια οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων καταλαμβάνουν σημαντική θέση στο ημερολόγιο των παγκόσμιων εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Μνήμη της Αρμενικής Γενοκτονίας. Οι εκδηλώσεις αυτές συμβάλλουν ουσιαστικά στην άνοδο της ευαισθητοποίησης για την ΑρμενικήΓενοκτονία στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Αγαπητοί Φίλοι,

ικανοποίηση μπορώ να καταγράψω, ότι ο Αρμενικός λαός δεν έχει έλλειψη φίλων στην αποστολή του για την πρόληψη των Γενοκτονιών.

Λαμβάνοντας υπόψη, την Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας που υιοθετήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1948 από τον ΟΗΕ, το 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ -με την πρωτοβουλία της Αρμενίας- κήρυξε ομόφωνα την 9η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτής.

Η Αρμενία είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στις κοινές προσπάθειες για την επεξεργασία μέτρων για την πρόληψη μελλοντικών Γενοκτονιών, στερεώνοντας για πάντα το «Ποτέ Ξανά».

Δυστυχώς, 70 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης, εμείς συχνά προφέρουμε τις λέξεις «Ποτέ Ξανά». Το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν έχει εκλείψει από την διεθνή ημερήσια διάταξη. Οι κίνδυνοι της Γενοκτονίας δεν έχουν αφανιστεί από την διεθνή ημερήσια διάταξη.

Εμείς ζούμε σε μία εποχή, όπου η άρνηση όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί εντελώς, αλλά ακόμη υποστηρίζεται και καθοδηγείται από ορισμένους πολιτικούς, κοινωνικούς και ψευδό- επιστημονικούς κύκλους. Σήμερα η Τουρκία, βλέποντας το ναυάγιο της πολιτικής της κατηγορηματικής άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας, διπρόσωπα προσπαθεί να καλύψει την άρνηση της, με την ψευδή έννοια της «κοινής οδύνης» αναφέροντας, ότι δήθεν δίπλα στους Αρμένιους σκοτώθηκαν επίσης πολλοί Τούρκοι, εξισώνοντας με υποκρισία το θύμα και τον σφαγέα.

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Η Γενοκτονία άλλαξε την μοίρα του Λαού μας και μας ανάγκασε να ξεπεράσουμε πολλές δυσκολίες στο μέλλον.

Ωστόσο, ήμασταν ισχυρότεροι από τους σφαγείς μας και βρήκαμε την δύναμη να αναγεννηθούμε, να δημιουργήσουμε ανεξάρτητο κράτος σε πολύ δύσκολες συνθήκες και να διαχειριστούμε μόνοι την μοίρα μας.

Εμείς ως Κράτος και ως Λαός αγωνιστήκαμε και θα αγωνιστούμε σε κάθε γωνία του κόσμου ενάντια σε οποιαδήποτε εκδήλωση της Γενοκτονίας, θα αγωνιστούμε επίσης κατά της σιωπηρής αδιαφορίας και άρνησης. Θα αγωνιστούμε με πεποίθηση, διότι αυτό μας επιβάλλει το καθεστώς μας – ενός Λαού που επέζησε της Γενοκτονίας.

 

Πηγή δημοσίευσης: https://xanthinews.gr, 13/5/2019